keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Sinne meni integraatti

Botnia ilmoitti lopettavansa Kaskisten sellutehtaan maaliskuun loppuun mennessä. Muita vaihtoehtoja ei löydetty elinkaarensa lopussa olevan sellutehtaan jatkolle vaikeassa markkinatilanteessa. Ennen olisi saatettu odotella muutamia vuosia - ei enää. Jotakin on siis opittu.

Yhtä valoinen ei tilanne ole kestomurheyritys M-realissa. Botnian Kaskisten tehtaan vieressä samalla tontilla sijaitseva M-realin BCTMP tehdas (Bleached chemi-thermomechanical pulp) - nykyajan puuhiomo - on nauttinut integraatin eduista ja kustannusten jakamisesta sellutehtaan kanssa. Nyt nämä edut katoavat. Aikoinaan viimeiset erillään paperitehtaista sijainneet puuhiomotkin kaatuivat pitkiin kuljetusmatkoihin ja olemattomaan markkinahiokkeen kysyntään. Mielenkiintoisinta tilanteessa on se, että Kaskisten BCTMP laitos on M-realin uusin yksittäinen tuotantolaitos, valmistunut vasta vuonna 2005.

Kaskinen saattaisi olla hyvä paikka paperitehtaalle, mutta ei nykytilanteessa: sekä yleinen taloudellinen tilanne, metsäteollisuuden tila että M-realin omakin tila ovat huonoja. Jollakin aikavälillä M-realilta on odotettavissa tehostamistoimia muutenkin kuin lomautusten muodossa. Tähän asti M-real on ainoastaan myynyt tehtaitaan Sappille. Omille jäljelle jääneille tehtaillekin tullaan varmasti tekemään jotakin. Vaihtoehtoja tutkitaan tarkasti ja Kaskisten tehdas tarkastellaan varmasti suurennuslasin avulla.

Lama-aikana tehdään varmasti jossakin yrityksessä virhearvioita tulevaisuudesta, kun painetaan paniikkinappulaa liian voimakkaasti. Yksi asia on kuitenkin varmaa. Metsäteollisuuden leikkaukset eivät jää Botniaan. Seuraavassa on listattu uhanalaiset tehtaat:

* Stora Enso Varkaus: Vanha ja pieni sellutehdas, PK2 vanha ja ainakin uhattuna
* Stora Enso Kotka: vanha tehdasinfra, vaatii investointeja
* UPM-Kymmene Tervasaari: Sellutehdas lopetettu, vanhat koneet
* UPM Pietarsaaren paperikone: Miten tuotteet sopivat UPM:n tuotevalikoimaan?
* Myllykoski Paper: vanha tehdas, vaatisi investointeja (lähteekö Myllykoski kokonaan Suomesta?)
* Sunila: Jos myllykoskelta suljetaan tehdas, niin Sunilakin uhattuna
* M-real Kaskinen, Integraatin edut katoavat
* UPM:n Jämsän tehtaat (Periikö Kaipola tai Jämsänkoski tuotantoa jos Tervasaari lopetetaan?, muussa tapauksessa konelinjoja vaarassa myös Jämsässä)
* Sonoco, Karhula?
* M-real. Periaatteessa mitä tahansa voi tapahtua riippuen M-realin tilanteesta ja strategiasta

Löytyyköhän Stromsdalin tehtaalle jatkajaa? Ainakaan aikaisemmalla konseptilla tehdasta ei saa kannattavaksi. Rahoituksen saaminen on nykytilanteessa vaikeaa - "onnenonkijat" eivät pääse sotkemaan konkurssipesän myyntiä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"UPM-Kymmene Tervasaari: Sellutehdas lopetettu, vanhat koneet"

Onko mielestäsi Tervasaaren PK8 vanha?

Bob the Blocker kirjoitti...

Hyvä kysymys. Suomen mittakaavassa PK8 on uusi (vuodelta 1996), mutta muuten sitä ei enää uudeksi voida sanoa. Toisaalta erikoispapereita voi valmistaa kannattavasti myös pienillä ja vanhoilla koneilla, jotka ovat maksaneet itsensä pääasiassa jo vuosikymmeniä sitten. Myös investoinnit koneeseen ovat merkittävässä asemassa koneen ikää tarksteltaessa. Toisaalta yhdellä uudellakaan ei välttämättä pärjää, jos tehtaan muu kustannusrakenne on huono.

PK8 on iso kone omassa tuotesegmentissään, mutta paperikoneena yleisesti keskitasoa. Olennainen kysymys on myös: "Mitä halutaan tehdä ja missä?". Kokonaisuus (kustannukset, markkinat, tuotteet jne) ratkaisee.