8. päivänä maaliskuuta vuonna 2006 UPM ilmoitti lopettavansa Voikkaan paperitehtaan. Sen jälkeen on suljettu lukuisia tuotantolaitoksia. Metson reagointiaika metsäteollisuuden rakennemuutokseen oli lähes kolme vuotta. Se on pörssiyhtiölle luvattoman paljon. Parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan. Nyt tarvittaisiin tehokasta muutosjohtamista, johon metsäklusterin yrityksissä ei viimeiseen sataan vuoteen ole totuttu. Konsultti Pekka P. Rantala syyttää suomalaisten metsäyhtiöiden johtajia huonosta johtamisesta. Järkevää ja faktapohjaista analyysiä.
Näitä henkilöstövähennyksiä ei ole mahdollista laittaa ainoastaan taantuman piikkiin. Jopa 1200 hengen vähennystarve on suoraa seurausta metsäteollisuuden rakennemuutoksesta, jonka mukana metsäklusteri ei ole pysynyt "pehmeillä" keinoilla. Metso on samassa veneessä metsäyhtiöiden kanssa, joiden tuotekehitys ja innovaatiokyky ei ole pysynyt kehityksessä ja muutoksessa mukana.
Maailmassa on kaksi suurta paperikonevalmistajaa Metso ja Voith. Saa nähdä, miten Voith reagoi tilanteeseen ja onko siellä ennustettu paremmin. Mielenkiinto kohdistuu myös muihin alalla toimiviin suuriin toimijoihin, kuten Andritz ja Honeywell. Seuraavassa vaiheessa vähennykset alkavat tuntua alihankkijoissa. Kun korvaavaa tuotantoa ei ole mahdollista saada entiseltä toimialalta, on pakko alkaa keksinään uutta liiketoimintaa. Tuotekehitystä ja innovaatioita on tehtävä viimeistään silloin kun on pakko, muuten tulevaisuutta ei ole.
Hyvät selviytyvät, huonot kuolevat - yksinkertaista.
(Päivitetty 20.1.2009)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti