torstai 13. marraskuuta 2008

Putin ja puutullit

Päättikö Putin antaa joululahjan lykkäämällä puutulleja 9-12 kuukautta? Jonkun mielestä saattaa kuulostaa lupaavalta, mutta oikeastaan tästä lykkäyksestä ei ole mitään hyötyä muille kuin venäläisille metsänomistajille ja ehkä myös Venäjältä puuta kuljettaville kuljetusliikkeille.

Puutullien lykkämisen perimmäinen syy on maailmantalouden taantuma, joka on lykännyt monia suunniteltuja investointeja - niiden joukossa myös investoinnit Venäjän metsäteollisuuteen. Koska investointeja ei tule, yrittää Putin pelastaa sen, mitä pelastettavissa on eli myymällä kuitupuuta suomalaisille tehtaille.

Vaikka venäläinen puu on halvempaa ja metsäyhtiöt hyötyvätkin hieman puutullien lykkäämisestä, on puutulleilla loppupeleissä vähän merkitystä. Suurempana metsäteollisuutta jarruttavana tekijänä ovat ylikapasiteetti ja maailmantalouden alavire.

Yksi asia on kuitenkin varmaa: Venäläistä puuta jalostetaan jatkossa Venäjällä. Siellä ovat kasvavat markkinat ja hyvät raaka-ainevarat ja mahdollisesti myös Suomea alhaisemmat valmistuskustannukset. Myös suomalaisten metsäyhtiöiden kannattaisi olla tässä pelissä aktiivisesti mukana. Usein hyvänä vaihtoehtona on olemassa olevan kapasiteetin ja verkoston hankkiminen, laajentaminen ja virittäminen. Toiminta Venäjällä on hieman erilaista kuin monissa muissa maissa, mutta oikein toteutettuna se on kannattavaa ja tuottavaa sielläkin.

Ei kommentteja: