Metsä-Botnia suunnittelee Kaskisten sellutehtaan määräaikaista tai pysyvää sulkemista vuoden 2009 aikana. Mahdollisesta pysyvästä sulkemisesta alkaa Kaskisten metsäteollisuuden lähtölaskenta. Samalla tehdasalueella toimii myös M-realin BCTMP-massatehdas, joka valmistui vuonna 2005 (investointi 180 meur).
Kaikkien Metsä-Botnian Suomen tehtaiden toiminta perustuu pitkälle integraatti-ajatteluun, jossa samalla tehdasalueella tai välittömässä läheisyydessä toimii omistajakonsernien (UPM ja M-real) muuta teollisuutta jakamassa kustannuksia. M-realilla on ollut vastaava BCTMP-tehdas Joutsenossa vuodesta 2001. Fray Bentosin sellutehdas taas on itsessään tarpeeksi suuri ja kustannusrakenne erilainen (=alhaisempi), joten kumppania ei välttämättä tarvita.
M-realin investointistrategia on outo: rakennetaan paperi- tai kartonkitehtaan massaosasto erilleen varsinaisista tehtaista ja vielä osittain ulkopuolisen kumppanin omistaman tehtaan yhteyteen. Osin tämä on jouduttu toteuttamaan pakon edessä, kun ahtaat teollisuustontit eivät enää ole riittäneet uusille suuremmille tuotantolaitoksille. Huonona esimerkkinä massaosaston toimimisesta erillään oli äskettäin suljettu Lielahden massatehdas, joka toimi käytännössä Takon kartonkitehtaan massaosastona ja suljettiin kannattamattomana. Nyt massan Takolle toimittaaa Joutsenon tehdas.
Jälleen palataan M-realin perusongelmaan: vanha tehdasinfrastruktuuri (koneiden leveys, tehdasrakennukset, tontit jne), joka ei mahdollista nykyiset vaatimukset täyttävää tuotantoa. Takon osalta tehdastontin ahtauden kanssa on painiskeltu jo ainakin 60-luvulta saakka. Olisiko nyt järkevä muuttaa suuntaa ja rakentaa massaosastojen kaveriksi myös tehokas paperi- tai kartonkikone, jolloin vanhoja voitaisiin sulkea? Loputtomiin ei voi säästää - on myös investoitava.
1 kommentti:
Kirjoittaja tietää asioista enemmän kuin paljon...
Lähetä kommentti