tiistai 28. lokakuuta 2008

Tampellaa tarjolla - Kymin paperikone 7 myyntiin

UPM-Kymmene on laittanut myyntiin vuonna 2006 pysäytetyn Kymin paperitehtaan paperikone PK7:n (150 000 t/a, MWC). Myynti-ilmoitus löytyy jälleen ainakin konetta kauppaavan Varaoken sivuilta. Kone on alunperin Wärtsilän vuonna 1970 toimittama. Tampella Papertech on tehnyt koneeseen suuren uusinnan 1988-1989. Konetta on kehitetty myös myöhemmin varsin paljon aina 2000-luvun alkuun saakka. Alkuperäistä konetta on myynti-ilmoituksen mukaan jäljellä enää noin 15-20%. (Kuvassa UPM-Kymmene Oyj Kymin paperitehdas ja Kuusanniemen sellutehdas, Kuva: UPM-Kymmene Oyj)


Toisin kuin Voikkaan myynnissä olevissa koneissa, Kymin PK7:n myynti-ilmoitukseen ei ole asetettu mitään myyntiä rajoittavia ehtoja. Toisaalta näin pienellä koneella ei juuri kannata MWC-paperia nykyään valmistaa. Kone on teknisesti hyvässä kunnossa, joten siitä saattaisi pienellä modernisoinnilla saada hyvän voimapaperi- tai kartonkikoneen.

Kohta sivuille ilmestyvät myyntiin todennäköisesti myös ainakin osa Kajaanin paperikoneista. Myöskään Stora Enso ei ole vielä kertonut esimerkiksi Summan kahden koneen, Anjalan PK1:n ja ensi vuonna suljettavan Kaukopään kartonkikone 1:n jatkokäytöstä. Edelleen listoilta puuttuu todennäköisesti ainakin yksi Tervasaaren suljettu säkkipaperikone.

Second hand-koneista on ylitarjontaa. UPM poistaa käytöstä huomattavasti uudempaa kapasiteettia kuin esim Stora Enso. Useat Stora Enson suljettavat koneet ovat perusrakenteeltaan 1950-luvulta (esim. Anjala PK1 ja Kaukopään kartonkikone) tai vanhempia, joten ne päätyvät helposti romuraudaksi.

Ei kommentteja: