sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Tehdaskauppoja tulossa Suomessa?

SCA:n havitteleman GP:n pehmopaperiliiketoiminnan ja siihen kuuluvan Nokian paperitehtaan lisäksi Suomessa on näköpiirissä muitakin potentiaalisia tehdaskauppoja. Omistajaa lähitulevaisuudessa vaihtavia tehtaita voivat olla esimerkiksi:

- UPM, Pietarsaaren paperitehdas: Sopiiko paperikoneen valmistamat lajit (voimapaperit) UPM:n tuoteportfolioon?

- M-real: Olisiko M-real kiinnostunut ostamaan jonkun Suomessa itsenäisesti toimivista kartonkitehtaista? M-real on myynyt paljon ydinliiketoimintaan kuulumattomia toimintoja ja välillä voisi olettaa ostettavankin jotakin.

- Myllykosken entinen paperitehdas: Tehtaan muuttamista kartonkitehtaaksi on tutkittu - toteutuminen epätodennäköistä. Toteutuessaan tehtaan ostaja olisi todennäköisesti ei-suomalainen metsä- tai sijoitusyhtiö.

- Kotkan paperitehdas: Amerikkalaisen sijoitusyhtiön Open Gate Capitalin omistama Kotkan paperitehdas eli Kotkamills voisi  kiinnostaa teollista toimijaa. Mikäli sopiva ostaja löytyy ja hinta on kohdallaan, on exit mahdollinen nopeallakin aikataululla. Toisaalta Kotkan tehdas vaatii edelleen investointeja kannattavan toiminnan takaamiseksi.

- Corenso: Kuuluvatko hylsykartongit Stora Enson strategiaan? Suomessa Corensolla on Porin kartonkitehdas. Mielenkiintoisena yksityiskohtana voisi mainita, että tehdaskiinteistön omistaa UPM-Kymmene Rosenlewin Porin Paperin perintönä. UPM omisti aiemmin 29% vähemmistöosuuden Corensosta.

- Myös muut itsenäisesti toimivat tehtaat voivat myös päätyä osaksi isompaa konsernia. Tällöin on mahdollista, että ostaja hankkii vain markkinaosuutta ja sulkee ostettavan tehtaan.



9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

jos ne voimapaperit on tähänkin asti sopinut UPM:n tuotevalikoimaan niin kyllä ne myös tulevaisuudessakin sopii.

Anonyymi kirjoitti...

"jos ne voimapaperit on tähänkin asti sopinut UPM:n tuotevalikoimaan niin kyllä ne myös tulevaisuudessakin sopii". - Ihan kuin näitä yllättäviäkin tehtaiden tahi yksittäisten konelinjojen myymisiä tai sulkemisia ei oltaisi jo nähty. Isot pojat päättää ja pienemmät vikisee, valitettavasti.

Anonyymi kirjoitti...

Tottakai, yhdyn aikaisempaan kommentoijaan. Onhan se jo nähty ettei mikään paperiteollisuudessa muutu ja ei kyllä perkele tämäkään. Ja kun paperikone käy, se tuottaa aina voittoa. Näin on aina ollut.

Paperiteekkari kirjoitti...

Onnittelen hyvästä ennustuksesta. Tänään UPM luopui voimapapereista.

Matti-- kirjoitti...

"Tehtaan muuttamista kartonkitehtaaksi on tutkittu - toteutuminen epätodennäköistä."

Mistä johtuen pidät tätä epätodennäköisenä?

Globalpaper kirjoitti...

Paperikoneen muuttaminen kartonkikoneeksi on yleensä kalliin investoinnin takana. Ainakin jos "kartongilla" tarkoitetaan taivekartonkia, eikä aaltopahviraakaaineita (fluting, lainer).
Kartonkia ei yleensä tahdä yhdessä kerroksessa, vaan kolmessa, eli tarvitaan aivan erilainen märkäpääratkaisu. Tämän lisäksi tarvitaan paljon jälkikäsittelykoneita ja tilaa.

Anonyymi kirjoitti...

Jotkut palstalla vierailevista (ja blogin pitäjä) ilmiselvästi tietävät asioista... Billerud -kaupat on jo nähty, vielä odotetaan UPM:n kauppoja Myllykosken yksiköstä.

Kartongillahan todellakin tarkoitetaan muutakin, kuin monikerros -taivekartonia. Yksikerroksisia voivat olla aaltopahvin raaka-aineiden lisäksi nestepakkaus- tai food service -ratkaisut...

Anonyymi kirjoitti...

Kohta taitavat Myllykosken suljetut paperikoneet jyskyttää tehdä aaltopahvia Kiinassa kuten Varkauden suljetut koneet PK2 ja PK4...

Anonyymi kirjoitti...

Juttuvinkkinä: Myllykoskella on edelleen yksi "tosiostaja", jonka kanssa on hierottu intensiivisesti kauppoja lähiajan.

Ei sillä että asia olisi todennäköinen, mutta se on edelleen mahdollinen ja yllätävän pitkällekin on päästy.