sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Varkauden paperikoneiden uusi elämä Kiinassa

Varkauden paperitehtaan suljetut paperikoneet PK2  ja PK4 on purettu, pakattu ja ne ovat matkalla Kiinaan. Viimeiset osat lastattiin M/S Thor Liberty-alukseen Kotkassa, jonka lähtö viivästyi mukana olleen räjähde- ja ohjuslastin vuoksi.

Koneet on ostanut Kiinan suurimpiiin metsäteollisuusyrityksiin kuuluva Nine Dragons Paper (Holdings) Limited.Koneilla tullaan valmistamaan aaltopahvin raaka-ainetta (fluting) eli koneiden valmistama tuote muuttuu painopapereista pakkauskartongiksi. Koneiden sijaintipaikka on Pohjois-Kiinassa Shenyangin kaupungin lähellä oleva Xinmin. Uuden tehtaan tuotantokapasiteetiksi on kaavailtu noin 700 000 t/a ja laitoksen on tarkoitus käynnistyä kesäkuuhun 2013 mennessä. Tehdasinvestoinnin kokonaisarvo on noin 1,5 miljardia USD. Aiemmin Stora Enso ja Nine Dragons Paper (Holdings) Limited sopivat, ettei ostajan nimeä ja paperikoneiden uutta sijoituspaikkaa julkisteta.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Koneet alkavat tekee tietysti voittoa Kiinassa.

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän ne koneet tehneet voittoa jo Varkaudessa, pörssiyhtiön ahneudella kun ei ole mitään rajaa (eli eivät tehneet tarpeeksi tulosta).

Anonyymi kirjoitti...

joo. Varmaan monet muutkin koneet tehny voittoa ja sit suljettu.

Anonyymi kirjoitti...

Mylsällä puretaan PK5:ta, mihin lienee mennee tekemään paperia??
Ja PK3:kin on purkutyömaana...lienee museoidaan.

Hege kirjoitti...

Tämähän on selvä ja muuttumaton totuus että metsäteollisuusyhtiöt sulkevat kauheita voittoja tahkoavia konelinjoja ja tehtaita aivan puhtaasta ilkeydestään.

No haloo!

Anonyymi kirjoitti...

On tehnyt voittoa tai, ei ole tässä tapauksessa kyllä merkitsevä asia. Vaan se, että se sanomalahtipaperia tehdään halvemmalla keskieuropaassa johon ei tarvitse käyttää neitseellistä kuitua! Esim. Ruotsissakin Storalla en huomattavasti paremmassa kunnossa olevia lehtikoneita, kuin suomessa OLI, joilla se tekeminen on huomattavasti kannattavampaa. t.automaatiomies

Anonyymi kirjoitti...

Oisivat peustaneet Varkauteen Uusiomassa laitoksen ja jatkaneet tuotantoa, niin kuin UPM:N Kaipolan tehtaalla.

Anonyymi kirjoitti...

"Tämähän on selvä ja muuttumaton totuus että metsäteollisuusyhtiöt sulkevat kauheita voittoja tahkoavia konelinjoja ja tehtaita aivan puhtaasta ilkeydestään".
Varkauden koneet olivat kannattavia - se on fakta. Mutta jos konsernin ohjeita joutuvat kaikki yksiköt orjallisesti noudattamaan, eikä anneta yksiköiden etsiä vapaammin ratkaisuja niin tässä on tulos. Ja miksi Suomessa sijaitsevat paperikoneet ovat v.2005 jälkeen alkaneet tulla kannattamattomaksi yhtiöiden mukaan.

Varkauden kultakaivos kirjoitti...

Mikä täällä haisee? Olisiko puhdas BS?