tiistai 16. kesäkuuta 2009

Norske Skog vähentää sanomalehtipaperikapasiteettia

Norske Skog sulkee kapasiteetiltaan 225 000 tonnin sanomalehtipaperikoneen Parencon tehtaalta Hollannista. Henkilöstövaikutukset koneen sulkemisesta ovat noin 170-200 henkilöä. Yhteensä Norske Skog vähentää noin 600 työpaikkaa eri yksiköistään. Kone on tuotteiltaan ja kapasiteetiltaan samaa luokkaa talvella 2008 suljetun Kajaanin paperikone PK4:n kanssa.

Huomattava osa Norske Skogin kapasiteetista on sanomalehtipaperikapasiteettia. Sanomalehtipaperin kysyntä on ollut laskusuunnassa jo pidempään ja taantuma on jyrkentänyt laskua entisestään. Mielenkiintoista tämän koneen sulkemisessa on koneen sijainti lähellä päämarkkina-aluetta eli Keski-Euroopan suuria lehti- ja painotaloja. Tehtaalle jää koneen pysäyttämisen jälkeen toimintaan vielä yksi sanomalehtipaperikone. Parencon tehdas on kuulunut Norske Skog-konserniin vuodesta 2001 saakka ja se työllistää 428 henkilöä.

Follumin paperitehtaalla vähennetään henkilöstöä 420:sta 340:een. Aikaisemmin erikoissanomalehtipaperia valmistanut Follumin paperikone 1 keskittyy jatkossa kirjapaperin tuotantoon. Koneen kapasiteetti on noin 145 000 t/a. Samassa yhteydessä Skognin tehtaan 160 000 t/a paperikone 1 muutetaan sanomalehtipaperikoneesta erikoissanomalehtipaperin tuotantoon.

Norske Skog on sulkenut ja myynyt tehtaita ahkerasti. Suljettu on esimerkiksi Stetin sanomalehtipaperitehdas Tsekissä. Tehtaan koneet ja rakennukset myytiin Mondille, joka muuttaa tilat kartonki- ja pakkausteollisuuden käyttöön. Lisäksi Norske Skog on myynyt Etelä-Korean liiketoiminnot, jotka käsittivät Jeonjun and Cheongwonin sanomalehtipaperitehtaat. Lisäksi yritys luopui toistaiseksi hankkeesta siirtää vuonna 2006 lakkautetulta Unionin tehtaalta (260 000 t/a) paperikone Pisan tehtaalle Brasiliaan. Uudessa Seelanissa sijaitsevasta tehtaasta suljettiin yksi kone vuonna 2006.

Ei kommentteja: