torstai 18. kesäkuuta 2009

¡Bienvenidos a Juankoski!

Juankosken kartonkitehdas eli Stromsdal siirtyy aiesopimuksella espanjalaisomistukseen. Ostajana on Castor Plus-yhtiö, joka on aikaisemmin keskittynyt kartongin markkinointiin pääosin Kuubassa ja Espanjassa. Stromsdalin valmistamaa kartonkia on käytetty mm. sikarirasioiden raaka-aineena Kuubassa. Mielenkiintoista on, miten pelkkänä markkinointiyrityksenä aikaisemmin toiminut yritys pystyy toimimaan myös kartongin valmistajana. Myöskään yrityksen internetsivuja ei ainakaan pikaisella etsimisellä löytynyt.

Castor Plus laajenee myös paperinvalmistajana. Yritys on alkukesän aikana sopinut Kuuban valtion kanssa Sancti Spírituksen provinssissa Keski-Kuubassa sijaitsevan paperitehtaan ostamisesta ja siihen tehtävistä yli 7 miljoonan euron investoinneista. Vuonna 1979 rakennetun, ranskalaista teknologiaa käyttävän tehtaan on tarkoitus tuottaa investointiohjelman jälkeen yli 40 000 tonnia sanomalehti- ja painopapereita vuodessa Kuuban markkinoille.

Haasteita uudella omistajalla riittää myös Juankoskella. Tehtaan hyvin alkanut investointiohjelma jäi kesken, kun Stromsdal hakeutui konkurssiin. Kartonkikonetta on uusittava vielä paljon, mutta Juankosken tehtaan heikkoa kohtaa - koneen leveyttä - ei niin vain pystytä muuttamaan. Toisaalta pienelläkin koneella pystyy valmistamaan erikoiskartonkeja, mutta jossakin koneen koossakin menee raja.

Tuotteet Stromsdalilla olivat pääosin kunnossa. Toivottavasti myös teknisesti lupaavasta Tecta barrierkartongista tulee lopulta kannattava tuote. Toivottavasti uusi omistaja on vakavarainen, sitoutunut ja tietää, mihin ryhtyy Juankoskelle tullessaan.

Ei kommentteja: