torstai 12. maaliskuuta 2009

Varkauden paperikone 2

Varkaudessa valmistetaan luettelopaperia Stora Enson ja Suomen pienimmällä paperikoneella. Koneen kapasiteetti on noin 95 000 t/a. Kone on alunperin rakennettu jo vuonna 1926 ja edustaa kiistattomasti vanhimpia Suomessa käytössä olevia paperikoneita. Kone on uusittu pitkän olemassaolonsa ajan useita kertoja, mutta viimeisimmästä uusinnasta on aikaa jo paljon.

Kannattaako bulkkituotetta valmistaa näin pienellä koneella? Muutaman vuoden vanhempi ja hieman pienempi PK1 suljettiin vuonna 2006. PK2:sta on veikkailtu seuraavassa vaiheessa suljettavaksi koneeksi monesssakin yhteydessä. Taantuma leikkaa luonnollisesti koneella valmistettavien tuotteiden kysyntää ja myös hintaa. Lisäksi pienen koneen tuottama paperimäärä olisi jatkossa mahdollista valmistaa myös muilla konsernin tehtailla - toisaalta luettelo- ja sanomalehtipaperin kysyntä laskee, joten poistuvalle kapasiteetille ei välttämättä tarvita korvaajaa pitemmällä aikavälillä.

Suomen vanhin paperikone on erikoispapereita valmistavalla Tervakosken paperitehtaalla oleva PK3 vuodelta 1905. Alkuperäiseltä valmistusvuodeltaan Varkauden kakkoskonetta vanhempia koneita on käytössä myös useissa kartonkitehtaissa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kun aletaan arvailla mikä kone suljetaan seuraavaksi , arvailu aloitetaan pienimmistä niin joskushan se pamahtaa oikeaan. Kyllä niitä pieniä paperimyllyjä myös maailmalla kiinnilaitettaviksi , ei vain Suomessa.