lauantai 7. maaliskuuta 2009

Rautatie

Rautatie on metsäteollisuudelle tärkeä kuljetusmuoto. Kuitenkaan kaikille tehtaille kiskot eivät yllä. Osasta tehtaita ne on purettu ja kaikille ne eivät ole koskaan yltäneetkään. Osa tehtaista valmistaa tuotteita, joita ei ole mahdollista kuljettaa rautateitse. Ehkä merkittävin rautatiekuljetukset tehdasalueelle lopettanut tehdas on Myllykoski Paper. Vaikka yritys käyttääkin rautatiekuljetuksia, niin jostakin syystä tehdas käyttää kuljetusketjun loppuvaiheessa autokuljetuksia.

1. M-realin Kyröskosken tehtaat, tehtaalla oli käytössä oma kapearaiteinen rautatie vuoteen 1989 saakka (Kuva)
2. M-real Tako, Tampere
3. Stromsdal, Juankoski, rata menee melko läheltä, mutta yhteyttä tehdasalueelle ei ole, myös Juantehtaalla oli käytössä ennen kapearaiteinen rautatie (yritys mennyt konkurssiin)
4. Myllykoski Paper, rautatien käyttö lopetettu, rata päättyy tehdasalueen aitaan, puuta kuljetetaan junalla tehtaalle, mutta loppumatka terminaalista tehtaalle hoidetaan kumipyörillä.
5. Georgia Pacific, Nokian Paperi: Tehdasalueelle on ollut rautatieyhteys, mutta se ei ole enää käytössä (MG-paperin valmistus lopetettu, pehmopapereita ei kannata kuljetella junalla, mutta entä raaka-aineet eli kierrätyskuitu?)
6. Tervakoski, kapearaiteinen tehdasrata ollut käytössä aiemmin
7. Corenso Pori (rautatie päättyy läheiselle Seikun sahan alueelle)
8. Korkeakosken kartonkitehdas (rata purettu)

Vähäisessä käytössä rautatieyhteys on myös muilla erikoispapereita valmistavilla tehtailla, kuten Kauttuan paperitehdas ja Mondi Lohja. Sunilan sellutehtaalla on käytössä yksi harvoista yksityisistä rautateistä Suomessa: Karhulan - Sunilan rautatie.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tako käyttää paljonkin rautatiekuljetuksia.

Kauttuan paperitehdas taas ei ole käyttänyt 90-luvun jälkeen rautateitä.

Anonyymi kirjoitti...

Täsmennyksenä vielä edelliseen että Tako käyttää kuljetuksia Viinikassa olevan terminaalin kautta. Junalla lähtee tuotteita ja saapuu kemihierrettä sekä sellua. Tehtaalle rataa ei ole.

Mondi Lohjalle tulee viikottain sellua Äänekoskelta junalla.