sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Finnpulp suunnittelee jättitehdasta Kuopioon

Kuopioon on suunnitteilla suuri - 1,1 miljoonan tonnin havusellutehdas. Hankkeen takana on suomalainen Finnpulp Oy, jonka taustalta löytyy kokeneita sellualan osaajia. Helsingin Sanomien jutun mukaan hanketta on valmisteltu noin kolme vuotta. Tehdas tuottaisi lisäksi mm. mäntyöljyä ja sähköä. Hankkeen budjetti on 1,4 miljardia euroa.

Tehdas on tulossa Sorsasaloon, jossa sijaitsee jo Powerfluten Savon Sellun tehdas. Aiemmin veikkailtiinkin hankkeen olevan Savon Sellun laajennus - tehdashan alkaa olla investointien tarpeessa. Useat metsäteollisuuden tehdasalueet ovat tällä hetkellä vajaakäytöllä, joten on järkevää sijoittaa uusi laitos jonkun vanhan tehdasalueen yhteyteen tai välittömään läheisyyteen.

Eri kaupunkien kannattaisi nyt aktiivisesti markkinoida itseään hyviksi sijoituspaikoiksi metsäteollisuuden hankkeille? Puutahan Suomessa pitäisi riittää suuremmillekin hankkeille. Onkohan esimerkiksi paperitehtaan lakkauttamisesta toipuvassa ja Talvivaaran ongelmista kärsivässä Kajaanissa jo herätty? Myös Kajaanistakin löytyisi infraa jo valmiina - tosin se on pääosin UPM:n omistuksessa.

Kajaaniin suunniteltiin sellutehdasta viimeksi 1980-luvun lopussa Pohjan Sellu-projektin puitteissa. Tehdas (nyk. Metsä Fibre) rakennettiin kuitenkin lopulta Raumalle.

Finnpulp Oy:n web-sivut: www.finnpulp.fi

(päivitetty 2.2.2015)

Ei kommentteja: