keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Sellu pelasti Husumin - Metsä Board luopuu papereista

Metsä Board muuttaa Husumin tehtaan kokonaan kartongin tuotantoon. Yhtiö investoi 170 miljoonaa euroa uuteen taivekartonkikoneeseen Husumissa. Investointi on samaa kokoluokkaa Stora Enson Varkauden kartonkikoneprojektin kanssa. Investointi parantaa Metsä Boardin liiketulosta noin 50 miljoonaa euroa vuodessa - täysimääräisesti vuodesta 2018 alkaen. Vahvana ehdokkaana laitetoimittajaksi uudelle linjalle on Valmet, mutta myös Voith lienee varteenotettava ehdokas.

Husumin tehtaan kolmesta konelinjasta yksi on valmistanut laineria vuodesta 2013 alkaen ja tällä hetkellä tuotanto on noin 100 000 t/a. Myös lainerin tuotantoa on tarkoitus lisätä. Tehtaan myyminen oli yksi vaihtoehto, ennen kuin Metsä Board päätti muuntaa Husumin kartonkitehtaaksi. Yksikön myyminen paperitehtaana olisi kuitenkin ollut varsin vaikeaa taantuvilla paperimarkkinoille ja tehtaaseen kuuluvan suuren sellutehtaan tarjoamat muut mahdollisuudet olisi jätetty käyttämättä. Sellutehtaan koko tuotanto käytetään Husumissa. Sen lisäksi Husum imaisee tulevaisuudessa myös lähes koko Kaskisten kemihierretehtaan (BCTMP) tuotannon. Joutsenon massatehdas toimittaa massan Takon tehtaalle Tampereella.

Tappiollinen Gohrsmühlen tehdas on tarkoitus myydä jo vuoden 2015 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Mikäli myynti ei toteudu, lienee vaihtoehtona tehtaan sulkeminen. Tuotteiden (erikoispaperi ja etikettipaperi) puolesta tehtaalle luulisi löytyvän ostaja, mutta kysymysmerkkinä on, haluaako kukaan ostaa vanhentuvaa ja taantuvilla markkinoilla toimivaa tehdasta. Metsä Boardin edeltäjä M-real suunnitteli tehtaan divestointia jo vuonna 2011. Tällöin ainoastaan osa tuotannosta lopetettiin. Gohrsmühlen tehtaan myymisen tai sulkemisen jälkeen Metsä Boardilla on tuotantoa ainoastaan Suomessa ja Ruotsissa. Ei olisi mitenkään mahdoton ajatus, että yhtiö hankkisi lisää kannattavaa tuotantoa myös ulkomailta yritysostojen muodossa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Huono uutinen meille..toivotaan nyt sitä uutta taivekonetta Suomeenkin. Nähtäväksi jää kumpi isoista voittaa kilpajuoksun, Kaukopää vai Kyrö. Tietääkö tämä Kaskisille lopunalkua? Tarkennus "uutiseen", että Joutsenon BCTMP:tä menee myös läheiselle Simpeleen tehtaalle, jossa kehrää maailman suurin taivekartonkikone vuosituotannoltaan. Loppuun kevennyksenä, kuinka monta M-Real-miljonääriä tätä lukeekaan, kättä pystyyn ;) Itse en valitettavasti kuulu heihin.