lauantai 24. maaliskuuta 2012

Kuka ostaa Husumin tehtaan?

Metsä Board (ent. M-real) keskittyy kartonkiin ja viimeinen strategiaan kuulumaton paperitehdas päätynee myyntilistalle mahdollisesti jo lähiaikoina. Myös Metsä-Boardin toimitusjohtaja Mikko Helander on ilmoittanut Husumin tehtaan olevan mahdollisesti myynnissä.

Husumin tehdas valmistaa päällystettyä paperia alihankintana Sappille (kapasiteetti 300 000 t/a) sekä päällystämätöntä hienopaperia (kapasiteetti 435 000 t/a). Paperikoneet ovat vuosilta 1972, 1976 ja 1985 - kuitenkin useita kertoja uusittuna. Lisäksi tehtaaseen kuuluu sellutehdas (690 000 t/a). Henkilökuntaa on noin 870. Tehdas on suuri ja hyvässä kunnossa, joten ostajan löytäminen ei pitäisi olla vaikeaa. Ostajakandidaatteja lienee useita ja yhtenä potentiaalisena ostajana voisi olla myös Sappi. Toinen vaihtoehto on, että joku Sappin kilpailija ostaa tehtaan ja sulkee omaa heikompaa kapasiteettiä. Husumin tehtaan arvoksi on arvioitu noin 326 miljoonaa euroa.

Husumin tehtaan myynnin jälkeen Metsä Boardilta voidaankin jo odottaa yritysostoja. Ostettavat liiketoiminnat tulevat olemaan Euroopassa, jonne M-realin liiketoiminta on keskittynyt.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joo. Nyt sit aletaa odotella milloin se Metsä-Board alkaa ostaa esimerkiksi suomessa toimivia tehtaita.

Anonyymi kirjoitti...

Blogin pitäjällä oli varmaan mennyt päällystetty ja päällystämätön paperi väärin päin, toimistoipaperi on päällystämätöntä ja päällystetty on alihankintavalmistusta
Galerie Artia Sappille.

MetsäBoardin mahdolliset investoinnit kartongissa voivat myös kohdistua Euroopan ulkopuolelle, jossa kasvu pakkauskartongeissa on nopeinta. Vrt Stora Enson ilmoittama jättiläisinvestoiti nestepakkauskartonkikoneeseen Kiinassa.

PaperBoard kirjoitti...

Epäilisin kyllä vahvasti artikkelissa yhdeksi potentiaaliseksi ostajaksi mainitun Sappin kiinnostusta Husumin integraatin suhteen, koska siellä pääbusiness on toimistopaperipuolella.

Toisekseen Husum tuskin on - ainakaan sellaisenaan kokonaisena - edes myyntilistalla, koska nykyinen Metsä Boardhan kevensi hieman liikaakin ylijäämäistä sellutasettaan myymällä osan Metsä Fibre omistuksestaan. Täten Metsä Boardin ylijäämäinen kem.sellu kartongin mahdollisten laajennustenkin tarpeisiin on nyt periaatteessa siellä Husumissa, BCTMP:n osalta taas Kaskisissa.

Jonkinlainen toisenlainen laajempi järjestely voisi toki olla mahdollinen Husumin kohdalla, mutta tuskin Metsä Board siitä tässä tilanteessa eri tekijät huomioiden lähtökohtaisesti ainakaan kokonaan irtaantuisi.

Anonyymi kirjoitti...

Metsä-Board voisi rakentaa pari kartonkikonetta kaskisiin ja ostaa myllykosken ja Sulkea Takon vanha tehdas Tampereelta.