torstai 10. marraskuuta 2011

SCA ostamassa Nokian paperitehtaan

Ruotsalainen SCA-konserni on tehnyt ostotarjouksen Georgia-Pacificin Euroopan pehmopaperiliiketoiminnoista, jonka osa Georgia Pacific Nordic ja siihen kuuluva Nokian paperitehdas (Nokian Paperi) on. Yhteensä Georgia-Pacifin Euroopan toiminnot työllistävät noin 5000 henkilöä seitsemässä maassa. Tuotantolaitoksia on 15.

Nokian paperitehtaalla valmistetaan pehmopapereita kahdella koneella ja lisäksi tehtaalla on yksi kone suljettuna, mutta otettavissa käyttöön tarvittaessa. Koneiden tuotantokapasiteetti on 75 000 tonnia vuodessa kahdella koneella ja kolmella koneella noin 134 700 t. Työntekijöitä on noin 330 ja tehtaan liikevaihto on noin 133 miljoonaa euroa vuodessa.

Mikäli SCA ostaa Georgia-Pacificin ja Nokian tehtaan, on Nokian tehtaan tulevaisuus tarkasteltavana. Pehmopaperia ei kannata kuljetella kovin pitkiä matkoja tuotteen ilmavuudesta (suuri tilantarve, vähän painoa) johtuen. Suomessa on ainoastaan kaksi pehmopaperia valmistavaa tehdasta - Nokia ja Mänttä, joten tuskin markkinoita Metsä-Tissuelle luovutetaan. Arviolta parikymmentä prosenttia Suomen pehmopaperimarkkinoista on muiden toimijoiden hallussa. Nokian tehtaan vahvuutena vahvan kotimarkkinan lisäksi on Venäjän (Pietarin) markkinoiden läheisyys. Heikkoutena on tehtaan konekannan ikä, mutta pehmopaperia pystynee tuottamaan kannattavasti myös varsin vaatimattomalla tuotantokalustolla.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

olisiko tässä myös se mahdollisuus, että käyttämättömänä oleva PK8 käynnistettäisi uudelleen?

Anonyymi kirjoitti...

Ei kyllä ole sellaista mahdollistuutta olemassa. Sen linjan purkuhan on tietääkseni alkanut.

Anonyymi kirjoitti...

Sivujuonteena tähän mahdollisesti liittyy se, että GP:hän myönsi tässä taannoin Metsä-Tissuelle joitain käyttöoikeuksia brändeilleen Venäjällä (olikohan se nyt Lotus).

Anonyymi kirjoitti...

Mitään uutta ilmennyt Nokian tehtaan kohtalosta? Muut tehtaat näyttävät hakevan internetissä jo kesätyöntekijöitä, Nokian tehdas ei ainakaan vielä hae.

Anonyymi kirjoitti...

Onko kaupat jo virallistettu?, mitään uutta tietoa kellään asiasta? tai muutoin tehtaan kohtalosta??

Anonyymi kirjoitti...

luultavasti kesän aikana varmistuu kaupat. tehtaalle on ainakin investoitu ja liisääkin investointeja ilmeisesti tulossa joten en usko et heti lopettavat koko tehdasta.