keskiviikko 2. marraskuuta 2011

M-realin aika sekatavaratalona ohi: paperikone kiinni Äänekoskelta - Myydäänkö Husumin tehdas?

Kuten jo aiemmin ja viimeksi 20.9.2011 ennustin, sulkee M-real odotetusti Äänekosken tehtaan ainoan hienopaperia valmistavan paperikoneen PK2. Kone on toiminut Sappin alihankkijana sen jälkeen, kun Sappi osti Kirkniemen ja nyt jo suljetun Kankaan paperitehtaan Jyväskylässä vuonna 2008. Äänekosken paperikoneen kapasiteetti on noin 200 000 t/a ja kone on valmistunut vuonna 1987. Kone on nykymittapuun mukaan hienopaperikoneeksi aivan liian kapea (n. 4,5 m) ja siihen ei myöskään ole tehty merkittäviä uusintoja vuosiin. Lisäksi hienopaperin valmistus ei enää kuulu M-realin ydinbisneksiin. Äänekosken paperikoneen sulkemisen jälkeen M-realille jää Suomeen ainoastaan tapetin pohjapaperia valmistava Kyröskosken paperikone. Tapettipaperi lasketaan joissakin tapauksissa kartongiksi.

Osana hienopaperinvalmistuksen uudelleenorganisointia M-real keskittää hienopaperinvalmistuksen Husumin tehtaalle Ruotsiin. Mahdollisesti Husumin tehdas on myynnissä, kunhan sopiva ostaja löytyy. Sulkeminen ei liene todennäköinen vaihtoehto, koska Husum on yksikkönä suuri ja toimiva.

Aiemmin syksyllä M-real kertoi Alizayn paperitehtaan (paperikone PM1, leveys 9,5 m, käynnistetty 1991, 300 000 t/a) ja Gohrsmühlen paperikone PM3:n (käynnistetty 1992) sulkemisista sekä Reflexin tehtaan myymisestä. Seuraavaksi voidaan odottaa Stora Ensolta uutisia Kiinan investoinneista sekä kapasiteetin sulkemisista kotimaassa (Varkaus/Anjala/Kemi PK1).

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko tämän jälkeen M-Realin tapettipaperituotanto vaarassa?

Superkalanteri kirjoitti...

Näkemykseni mukaan kartonkeihin kuuluva tapettipaperi on M-realin ydinbisnes ja Kyröskosken kone varsin hyvässä kunnossa, joten koneen lopetus ei ole näköpiirissä. Markkinoitakin tuotteelle lienee.

Anonyymi kirjoitti...

joo eiköhän UPM ja M-Real ovat näiden toimintojen jälkeen tehneet viimeiset siivoustoimet suomessa ja sen jälkeen uutta tuotantoa rakentamaan. Storaenso karsii joitain tuotantoa varmaankin vielä pois.

Anonyymi kirjoitti...

Mite se MWC paperin tuotanto ovatko ne suomen yksiköt vaarassa jotka tuottavat tätä MWC paperia niinkuin Myllykosken tehdas?

Anonyymi kirjoitti...

Äänekosken PK2 käynnistyi tarkemmin sanottuna 1987.