keskiviikko 31. elokuuta 2011

UPM:n kannattamattoman kapasiteetin leikkaukset jatkuvat

Jo aiemmin varmana pitämäni Myllykosken paperitehtaan sulkeminen toteutuu, kun UPM-Kymmene sulkee tehtaan vuoden 2011 loppuun mennessä. Lisäksi UPM sulkee  Albbruckin tehtaan Saksassa ja Ettringenin paperitehtaan paperikone 3:n. Lisäksi yhtiö suunnittelee Ranskan Stracelissa sijaitsevan tehtaan myyntiä tai muuta siirtämistä pois paperiliiketoiminnasta eli olisiko Stracel mahdollinen paikka biojalostamolle?

Yhteensä näillä toimilla vähennetään 1,3 miljoonaa tonnia paperin tuotantokapasiteettiä Euroopassa ja henkilöstömäärä vähenee noin 1170 henkilöllä. Oikeastaan tällä tehostamiskierroksella ei ole mitään yllättävää, paitsi ehkä laajuus Saksan osalta. Syyt Myllykosken tehtaan sulkemiselle ovat pääosin samoja kuin Kajaanissakin vuonna 2008: vanhentunut tuotantokoneisto ja tehdasinfrastruktuuri, korkeat massanvalmistuskustannukset sekä sijainti kaukana asiakkaista. Lisäksi UPM:n muilla tehtailla pystytään valmistamaan vastaavia paperilaatuja kilpailukykyisemmin.

Miksi jonkun pitäisi sanoa ei näille toimille? Kaikki ovat hyvin perusteltuja ja helposti ymmärrettävissä, vaikka työntekijän kannalta ikäviä ovatkin.

22 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Superkalanteri näemmä osasi välittömästi kaupan jälkeen ennsutaa, miten Myllykoskelle käy. Onnittelut tarkkanäköisyydestä ja asiantuntemuksesta.

Kenkäpuristin kirjoitti...

Ikävä, mutta odotettu uutinen. Kaikki kolme konetta olivat jo merkittävien investointien edessä ja massan saanti kallista. Toivottavasti näillä toimilla saadaan ylikapasiteetti purettua ja jäljelle jäävät tehtaat kannattaviksi.

Anonyymi kirjoitti...

SC:n ylikapasiteettia on näillä toimilla nyt lähes purettu.

Seuraavana LWC ja hienopaperi.
Mihinkäs Superkalanteri ennustat leikkauksia niiden osalta.?

Anonyymi kirjoitti...

joo. Kyllähä tää tiedettii, mutta oisin ite kyl toivonu tehtaalle jatkoa mut minkäs teet kun on yli kapasiteettia vielä.

Anonyymi kirjoitti...

LWC ja hienopaperissa StoraEnso taitaa ehtiä ensin.
Suomesta listalla kenties Varkaus PK3 (päällystämätön hienopaperi), tehtaan ainut paperikone ja Veitsiluodon PK1 ja mahdollisesti PK5 (LWC), vanhentuneet koneet ja lisäksi PK1 kapea.

Anonyymi kirjoitti...

oisivatkohan nämä leikkaukset tässä nyt lopullisesti. sitä ei tiedä mutta toivon ,että nämä nyt olisivat ne viimeset. itse ihmettelen UPM:n tapaa kun juuri on kerrottu hyvästä tuloksesta ja kymin paperitehtaalle investoinneista ja sit pistetää ainoa tehdas suomesta kiinni minkä he juuri saivat omistukseen. ihmetyttää hieman ,mutta aika näyttää missä tilanteessa sitten jouluna ollaan. Yksi asia on vielä ,että tuleekohan lisää yritys ostoja UPM:n puolesta kun siellä on vielä Sappin kirkniemen tehdas mis on 2 LWC konetta ja yksi MWC kone eli yhteensä kolme konetta. Saa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Superkalanteri kirjoitti...

-> Anonyymi 1. syyskuuta 2011 14.15

Miksi ihmettelet tappiollisen tehtaan sulkemista? Kapasiteettiä voidaan myös ostaa sulkemista varten, jolloin ylikapasiteettiä saadaan vähennettyä.

Nämä leikkaukset eivät varmasti jää viimeisiksi. Jossakin vaiheessa on kuitenkin rakennettava myös uutta kapasiteettiä - ainakin korvaamaan vanhoja koneita.

Miksi Sappi myisi kilpailijalleen UPM:lle Kirkniemen tehtaan?

Superkalanteri kirjoitti...

Kotimaisista LWC- ja hienopaperitehtaista/-koneista sulkemislistan kärjessä lienee Varkauden PK3 (Stora Enson) tai Äänekosken paperikone PK2 (M-real), joka tekee Sappille taidepainopaperia alihankintana. Veitsiluodossa on myös uusintoja kaipaavia koneita, mutta tehdas integraattina on suuuri, kuljetusyhteydet hyvät, joten uusiminenkin voisi ehkö olla siellä vaihtoehto. UPM:ltä löytyy yksi LWC-kone myös Kaipolasta, mutta Kaipolassa tehdasinfrastruktuuri lienee varsin hyvässä kunnossa, joten kone ei liene sulkulistalla.

Lisäksi mielenkiinnolla odotan UPM:n Kymin paperitehtaan vuonna 2006 pysäytetyn PK7:n lopullista kohtaloa.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan - Kymin PK7:han kuivaa kohta sellua enemmän kuin kymmenen jormaa saunassa. Toki integraatin etu, mutta ei siitä uutta työtä tule.

Mutta kuten uumoiltu, ne 20-25 uutta arkittamon työpaikkaa tippuvat Myllykoskelaisille. Sentään jotain se.

Odotettu päätös, vaikka itse toivoikin alasajon tapahtuvat tyyliin 2012 loppuun mennessä tai jollain edes hieman pidemmällä siirtymällä, mutta eipä yllätä kun firman tuntee.

Anonyymi kirjoitti...

aijaa tämäpä mielenkiintoista että Kymin PK7 ei ole romutettu vaan se on todennäköisesti paikoillaan tehdashallissa.

Anonyymi kirjoitti...

tosta yritysostoista vaan sitä mietin kun jossain sanottiin että metsäyhtiöt alkavat yhdistää voimiaan eli tekevät yritys osatoja eivätkä rakenna uusia tehtaita.

Anonyymi kirjoitti...

Storaensolla varmaan pohditaan anjalankosken tehtaiden tilannetta. Kartonkitehdas ajaa porskuttaa, mutta paperitehtaan puolella tilauskirjat ovat todella ohuet. Pk2:sen muuttaminen kirjapaperikoneeksi ei ilmeisesti tuonut koneelle parempaa kannattavuutta.

ulkopulpperi kirjoitti...

Kuinkahan käy SE:n sunilan sellutehtaan?
Iso osa tuotannosta nykyisellään ilmeisesti Myllykoskelle, mutta kannattaako valmistus kun pitää tuotanto kuljettaa kauemmaksi?

UuleKeke kirjoitti...

Jos Kymin PK7 kuivaa jossain joskus sellua tai muuta, niin tuskinpa kuitenkaan Kuusankoskella.

Anonyymi kirjoitti...

Niin kyllä sitä Kymin PK7:aa on siellä jo purettu, mutta ilmeisesti vedyltä vain päällystysyksikköä ja teloja hiiteen. Raamit kai vielä kunnossa, eihän tuon levyisellä koneella kannata oikein mitään ajaa, mutta toki sillä voisi sellua kuivata.

Anonyymi kirjoitti...

Itseasiassa Myllykosken sellu on tietääkseni nyt tullut suurelta osin Uimaharjusta. Tähän vaihdettiin kun Sunila meni hetkeksi alas. Sunila pukkaa paalia kai lähinnä vientiin.

Ja kyllä se PK7 kuivailee Kuusankoskella jos se jossain kuivailee.

Anonyymi kirjoitti...

osaakohan Superkalanteri kertoa että onko UPM:llä enemmän paperitehtaita Saksassa kuin Suomessa. Minun mielestä saksassa.

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän herra anonyymi voi sen määrän itsekkin UPMn sivuilta tarkistaa.

Anonyymi kirjoitti...

eiköhän nämä ole viimeiset supistukset suomen metsäteollisuudessa. ei olis kivaa jos suomest loppuu paperin teko kokonaan. Korostan suomi elää ja tulee aina elämään metsistä. Metsäteollisuus on merkittävä työllistäjä suomes.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se Kymin seiska menee Venäjälle, mutta halliin kai mietitään ihka uutta kuivauskonetta. Seiskasta ei siis käytetä maksimissaan kuin monttu.

Anonyymi kirjoitti...

Yksi paperilaji jota emme ole huomioineet on MWC laji sitähän ei enää pahemmin taideta valmistaa Myllykosken jälkeen. Olisiko ne MWC koneet nyt suurelta osin suomessa turvattu kun Storaenson Veitsiluodon PK1 valmistaa sitä, UPM Kaukaan paperitehtaan PK1 ja Sappin Kirkniemen tehtaan PK3. Kymin PK7 valmisti tätä lajia ,mutta se suljettiin. Vaikuttaahan tähän myös se ,että tuleeko sellu paperitehtaan vierestä kuten Kaukaalla ja Veitsiluodossa, mutta ei Kirkniemessä. Mitäs sanot tästä kommentista Superkalanteri?

Anonyymi kirjoitti...

Saisiko uutta artikkeli kehiin, nimittäin se on sitten viimeisiä mitä Myllykoskelta voi tulla. Eli PK7 on jo pysähtynyt pysyvästi ja viimeiset tilaukset ajetaan 14 tai 15. päivä joulukuuta ja se on Myllykosen paperintuotanto sitten siinä.