perjantai 19. helmikuuta 2010

Varkaus kutistuu jälleen ennen lopullista sulkeutumistaan?

Faktat Varkauden tehtaan sulkemisen puolesta saavat lisää pontta, kun aiemmin suljetulle kartonkikoneelle raaka-ainetta tuottanut kierrätyslaitoskin suljetaan. Ecogas-kaasutuslaitos Varkaudessa jatkaa toimintaa. Porin kartonkitehtaan yhteyteen lisätään kapasiteettia korvaamaan Varkaudesta suljettavaa tuotantoa. Porin hylsytehdas suljetaan ja raaka-aine kuljetetaan Porista jatkossa Imatran ja Loviisan hylsytehtaille. Porin kartonkitehdas pystyy investoinnin jälkeen hyödyntämään kaiken Suomen kotitalouksista kerättävän pakkausmateriaalin. Henkilöstövahennykset Porissa ja Varkaudessa ovat noin 30 henkilöä.

Porin kartonkitehtaalla on yksi reilu 4-metrinen kartonkikone, jonka kapasiteetti on noin 120 000 tonnia vuodessa. Kone valmisti ennen (vuoteen 1991 saakka) voimapaperia. Porin tehtaan etuna verrattuna Varkauteen on logistisesti parempi sijainti rannikolla - joskaan muutosten jälkeen siitä ei ole juuri hyötyä, koska hylsytehtaat sijaitsevat Imatralla ja Loviisassa. Porin kartonkikone on Varkauden aiemmin suljettua konetta tehokkaampi. Mielenkiintoista on, että Porin tehdaskiinteistön omistaa UPM-Kymmene Oyj Rosenlewin ja Rauma-Repolan perintönä. Tiloissa toimi aiemmin Porin Paperi.

Sanomalehtipapereissa yhtiön pienimmän sanomalehtipaperikoneen (Varkaus PK2) tuotantoa rajoitetaan jälleen. Sanomalehtipaperituotanto keskitetään Varkaudessa PK4:lle. PK2:sta ei ainakaan tässä vaiheessa suljeta pysyvästi, mutta kaukana PK2:n ja koko Varkauden integraatin sulkeminen ei ole. Lomautusten piirissä on Varkaudessa noin 90 henkilöä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tähän Varkauden kierrätyslaitokseen liittyy mielenkiintoinen episodi: sen piti mennä kiinni samalla, kun Corenso jo vuosi sitten sulki Varkauden hylsykartonkikoneen. Ilmeisesti Stora-Enson johto ei ollut ottanut kaikkia asiaan liittyviä seikkoja kuitenkaan huomioon. Kierrätyslaitoksen separoima nestepakkausten muovi poltetaan koko Varkauden energiaksi. Mehupurkkien alumiinikin otettiin talteen ja myytiin hyvään hintaan takaisin raaka-aineeksi. Sulkeminen olisikin aiheuttanut suuria ongelmia maitopurkki- ja muun muovitetun kuitujätteen kierrättykselle. Nyt jätekuitu paalataan ja käytetään Stora-Enson muissa yksiköissä paperinvalmistukseen. Eli tämä toinen sulkemisyritys merkitsee tosiasiassa kierrätyslaitoksen laitteiden siirtämistä Poriin? Silloinhan tarvittaessa sinne voi laivata jätettä myös muualta?