perjantai 27. marraskuuta 2015

Blogin ylläpito nykymuodossaan päättyy

Blogin ylläpito nykymuodossaan päättyy vuoden 2015 lopussa. Vanhat kirjoitukset kommentteineen säilyvät luettavissa ainakin toistaiseksi. Kiitos kaikille blogin seuraajille, lukijoille ja kommentoijille.


12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoita nyt vielä kerran! Suomen paperiteollisuus vuonna 2020: Missä koneet vielä pyörivät silloin?

Ville Laanti kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hyvästä blogista. Todella mielenkiintoinen ollut.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, spekulaatiot tulevista lakkautuksista kiinnostavat itsekin paperiteollisuudessa työskentelevänä.

Anonyymi kirjoitti...

Harmillista, että blogi loppuu. Mielenkiintoista ollut seurata sitä. Tuo yllämainittu olisi hieno viimeisen kirjoituksen aihe!

Ville Laanti kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset mielenkiintoisesta blogista ja harmi, että tämä loppuu. Täältäkin lähtisi toive sille, että tekisit vielä yhden postauksen liittyen metsäteollisuuden tulevaisuuteen!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset blogista! Asiantuntevaa ja ytimekästä tekstiä tuli eksyttyä lukemaan epäsäännöllisen säännöllisesti.

Ville Laanti kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Että Missäkö koneet pyörivät 2020? Kaakkois-Suomen osalta ennustan että jos lasketaan paperi- ja kartonkikoneet niin melkoisella varmuudella pyörii ainakin Kaukopää-Tainionkoski, Kymi, Kotkamills. Arvailtavissa vain on Anjala.. Kunnossapito ja investoinnit ovat ainakin aika niukkaa. Kaukas on sitten oma lukunsa.. arvelen että paperin teko loppuu lähivuosina. Luulen että Kaukaalla keskitytään tulevaisuudessa Selluun ja biodieseliin.
Sellusta taas uskon että varmuudella pyörii Kaukopää-Tainionkoski...ainakin Kaukopää, Kaukas, Joutseno, Kymi, ja Sunila. Sunilaan on investoitu viimeaikoina ligniinilaitos joka on tulevaisuuden ala, kuitulinja ja valkaisuakin. Voimalaitos alkaa olla oletettavasti investointien tarpeessa ainakin SK10:n osalta. Kotkamillsin sellulinja on vanhaa.. en sitten tiedä jatkuuko pitkään nykyisellään vai siirtyykö ostoselluun vaiko tulisi investointeja seuraavaksi. Muuttujia riittää kuten huomaamme.

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa oli hyvää pohdintaa Kaakkois- Suomesta. Sisä-Suomesta uskoisin Tervasaaren olevan seuraavana liipaisimella. Entinen jättitehdas on supistunut kahden koneen yksiköksi, joka ottaa sellunsa muualta. Lisäksi Kiinan Changsussa käynnistynyt kone tekee samaa tarrapaperia, jota Tervasaaressa tuotetaan.
Jämsän tehtaista on vaikeampi sanoa, Jämsänkoskella erikoispaperit pärjää kohtalaisesti, mutta Pk6 tekee sisämaassa korkeammilla kustannuksilla SC-paperia, jonka markkinoilla ylikapasiteetti on suuri. Kaipolassa valttikorttina on tietenkin keräyspaperin käyttö, mutta muutoin uhkakuvat ovat suuret. Sanomalehtipaperi vaikka meneekin kaupaksi, on sen hinta alhainen, LWC-paperissakin on ylikapasiteettia ja UPM tekee mm. Raumalla samaa paperia sataman vieressä. Yhden koneen tehdas ei sitten enää kannattaisi, joten veikkaisin, että Kaipola suljetaan kokonaan ja Jämsänkosken tarrakoneet jatkavat, saattaa jopa investointeja löytyä sille puolelle. Pehmopaperin valmistajista Mäntän tehdas taitaa olla aika vakaalla pohjalla, mutta Nokian tehtaan tilanteesta ei ole sen tarkempia tietoja.

Anonyymi kirjoitti...

Kaukas saikin paperikoneen osalta jatkoaikaa, luulen että ainakin muutamia vuosia saa jatkaa nyt ennen seuraavia pohdintoja. Sellun uudet kuivauskoneet ovat käynnistyneet ja tuotantoa lisätty. Miten lie biodiselin, tuleeko laajennus sittenkin Kaukaalle?

Kaukopäässä on meneillään uuden uuden automaattivaraston ja päällystyslinjan rakennustyöt, valmistunee tämän vuoden aikana. Muuten siellä varmaan mennään entisellä mallilla.

Kymissä on meneillään jo toinen sellun tuotannon laajennus, alkaa olla jo melko suuri sellun tuottaja. Paperikoneet pyörii, eikä ole ainakaan kuulunut mitään niihin liittyen.

Sunilassa ollaan odottavalla mielellä, on pieniä vihjailuja liikkeellä että josko sinne olisi tulossa joko uudistuksia tai uusia tuotteita. Lähinnä odotetaan että missä aletaan tekemään lisää liukosellua... vaihtoetoja ainakin Enocell ja no, Sunilasta eivielä tiedä. Aika näyttää. Se on kuitenkin tosiasia että ainakin vanhempi soodakattila SK10 kaipaisi uusimista.

Kotkamillsillä on uusi kartonkikone lähtenyt käyntiin mutta kuuleman mukaan hieman kagerrellen.. se nyt ei ole mikään yllätys kun aletaan tekemään uutta tuotetta uudella koneella. Miten lie löytynyt asiakkaita uudelle tuotteelle?
Sellun puoli alkaa olla aika vanhahtavaa, tuskin on kuitenkaan ihan lähiaikoina luvassa investointeja sille suunnalle.