keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Kainuu ilmoittautui ehdolle biojalostamokisaan

Kainuun liitto ja Kainuun Etu ilmoittavat suunnittelevansa biojalostamoa Kainuuseen. Asiasta kertoo Maaseudun Tulevaisuus. Paikkavaihtoehtona Kajaanin Tihisenniemen ohella on mainittu Oulujärven rannalla sijaitseva Paltamo. Asian tiimoilta on lähestytty teollisia toimijoita. Voisikohan perinteisten suomalaisten metsäyhtiöiden ohella esimerkiksi Vapo tai jokin ulkomainen yhtiö olla mustana hevosena mukana?

Paltamon Kiehimänjoen rannalle suunniteltiin kemiallista metsäteollisuutta edustavaa laitosta viimeksi 1900-luvun alussa, kun Kajaanin Puutavara Osakeyhtiö etsi sijaintipaikkaa sellu- ja paperitehtaalle. Sulfiittisellutehdas rakennettiin lopulta Kajaaniin vuonna 1909 ja paperitehdas vuonna 1919. Sittemmin Kajaani Oy:ksi nimensä vaihtanut tehdas suljettiin 1980-luvun alussa. Paperinvalmistus Kajaanissa jatkui vuoteen 2008 saakka UPM-Kymmene Oyj:n osana.

Kajaani olisi tehtaalle luonteva paikka. Infrastruktuuri ja liikenneyhteydet ovat jo lähes valmiina. Tihisenniemen tehdasalueen omistaa UPM-Kymmene Oyj, joka tuskin haluaa alueelle ainakaan oman liiketoimintansa kanssa kilpailevaa toimintaa. En usko, että nykystrategian perusteella UPM olisi kiinnostunut osallistumaan biojalostamoprojektiin Kainuussa. Toisaalta Euroopan paperiliiketoiminnan haasteista johtuen yhtiö tarvitsisi uutta kannattavaa liiketoimintaa, joten pieni strategiamuutos ei olisi mikään kovin suuri ihme. UPM on jo nykyisellään merkittävä sellun valmistaja ja sillä on sellutehtaat Kouvolassa (Kymi), Lappeenrannassa (Kaukas), Pietarsaaressa ja Uruguayssa. Kotimaan tehtaiden kapasitteettia lisätään satojen miljoonien eurojen investoinneilla parhaillaan. Jossakin vaiheessa on kuitenkin mietittävä muitakin vaihtoehtoja.

Aiemmin biojalostamosuunnitelmista ovat ilmoittaneet Metsä Fibre (Äänekoski), Finnpulp (Kuopio) sekä nk. Kemijärven konsortio. Äänekosken projekti on jo varsin pitkällä - muut enemmän tai vähemmän suunnittelun alkuvaiheessa.

Ei kommentteja: