keskiviikko 11. syyskuuta 2013

UPM:n ja Stora Enson Euroopan paperitoiminnot yhdistyvät?

Markkinoilla on viime aikoina voimistuneet arvailut siitä, että Stora Enso ja UPM olisivat yhdistämässä paperiliiketoiminnat Euroopassa. Arvailuissa ei ole mitään yllättävää. Jotakin on tehtävä, että laskevavolyyminen liiketoiminta saadaan pidettyä kannattavana. Pelkät säästöt eivät kanna pitkälle, vaan on tavoiteltava kannattavuuden parantamista myös mittakaavaeduilla.

Toimintaympäristö Euroopassa on muuttunut entistä haasteellisemmaksi, joten fuusion kautta haettava ratkaisu on todennäköinen. Viimeksi tähän johtopäätökseen on tullut esimerkiksi Handelsbanken analyysissään. Toteutuessaan UPM saisi mahdollisesti määräysvallan yhtiössä, joka valmistaa 38-40% Euroopassa valmistettavasta painopaperista. Järjestely koskisi siis lähinnä Euroopan painopapereita - ei esimerkiksi tarrapapereita, jotka UPM on jo siirtänyt eri organisaatioon myös Suomen tehtaillaan.

Järjestely vaatii toteutuessaan myös tehtaiden ja konelinjojen sulkemisia. Kotimaassa todennäköisesti suljettavia ovat Anjalan paperitehdas ja esimerkiksi Veitsiluodon ykköskone. UPM:n kapasiteetti on kotimaassa paremmassa kunnossa ja todennäköisesti suljettavat tehtaat ovat Stora Ensolta tulevia. Varkauden tehtaat pelastuu, jos suunniteltu kartonkitehdashanke toteutuu - muussa tapauksessa tehdas suljetaan. UPM:ltä heikoin lenkki on Kaukaan paperipuoli, mutta sekin pärjännee kohtuullisesti, jos kokonaisuutta verrataan Stora Enson tehtaisiin Euroopassa.

Järjestelyn yhtenä osapuolena voi olla myös Norske Skog. Kaikkien kolmen yhtiön paperiliiketoiminnat tuskin mahtuvat saman katon alle, koska kilpailuviranomaiset puuttuvat tällöin peliin. Mikäli Norske Skog jää järjestelyn ulkopuolelle, muuttuu yhtiön tila entisestään haasteellisemmaksi. Yhtenä järjestelyn tavoitteena onkin saada heikot kilpailijat putoamaan pelistä vaikeassa markkinatilanteessa.

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Päinvastoin,

Mikäli UPM ja Stora Enso fuusioi paperiliiketoimintansa, hyötyy Norske Skog siitä suunnattomasti. Kilpailuviranomaiset eivät anna jättifuusiolle lupaa, ellei sillä näytetysti olisi toimialaa tervehdyttävä vaikutus. Käytännössä se tarkoittaisi kapasiteetin sulkemista / myymistä jättiyhtiön toimesta. Näin ollen koko alan kilpailykyky parantuisi kysynnän ja tarjonnan tasapainottuessa. Järjestelyn ulkopuolella jäävä saisi hyödyt ilman järjestelykustannuksia ja Norske Skog yksinomaan painopapereihin erikoistuneena toimijana hyötyisi UPM:n ja Storan paperiliiketoimintojen jättifuusiosta suhteellisesti em paperiyhtiöistä eniten.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan.. Ja mystisesti ovat UPMn ja Storan osakkeet tässä kivunneet... Eiköhän kohta "pamahda".

Anonyymi kirjoitti...

Kaukaan paperitehtaasta sen verran, että pk1 on UPM:n ainoa MWC kone. Osaako blogin kirjoittaja tehdä analyysiä siitä onko nykyisistä painopaperitehtais mahdollista muuttaa valmistamaan muita papereita, näin saataisiin ylikapasiteettia pois?

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni UPM:n Augsburgin paperitehdas Saksassa voi olla vaarassa sillä se on vanha tehdas, kun vertaa muihin UPM:n Saksassa sijaitseviin tehtaisiin.

Superkalanteri kirjoitti...

Tehtaan iällä ei ole mitään tekemistä koneiden sulkemisen kanssa. Augsburgin PM3 (LWC) on rakennettu vuonna 2000. Kone on yksi suurimmista ja uusimmista koneista UPM:llä, trimmileveys 9,6 metriä. Useat UPM:n tehtaat ovat aloittaneet toimintansa vuosisadan alussa, mutta koneet ovat toki uudempia.

Anonyymi kirjoitti...

Aikaisemmin puhuttiin Jämsänkosken heikosta asemasta SC-paperin takia. Hyvä, että tämä on muuttunut parempaan suuntaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ettringin paperitehtaan voisi sulkea kun sieltä on jo aikaisemmin suljettu linjoja. Saksasta voisi sulkea enemmänkin linjoja kerta kotimaassa tehdään enemmän tulosta.

Anonyymi kirjoitti...

näkökulmaa
http://www.talouselama.fi/uutiset/suomessa+on+hyviakin+tehtaita/a2204683

Anonyymi kirjoitti...

juttua http://www.talouselama.fi/uutiset/paperiteollisuuden+iso+jarjestely+lahestyy/a2204686

Anonyymi kirjoitti...

Lehdestä luin, että fuusion tullessa Anjalan paperitehdas kylmenisi ja veitsiluodon pk1. Uutena huhuna tuli, että Kaukaan toinen paperikonelinja muutettaisiin valmistamaan kartonkia, joten tämä koskisi todennäköisesti pk2. Nämähän ovat vain huhuja.......

Anonyymi kirjoitti...

Mielipiteeni on se, jos fuusio tulee niin myös Suomen ulkopuolelta kylmenee varmasti koneita ja paljon.

Anonyymi kirjoitti...

Veitsiluodon Ykköstä ollaan oltu ajamassa alas jo toista kymmentä vuotta. Siellä se vain työtää MWC:tä vieläkin osana isompaa integraattia. Eri asia sitten, jos koko painopaperiosasto kylmenee Veitsiluodosta niin sitten menee Ykkönen ja Vitonen.

Anonyymi kirjoitti...

Sata lasissa (YLE1) varmaan pohjustaa ihmisiä Veiskan tehtaan tulevaisuuteen. Eikös se ole kuvattu PK5:lla? Tunnelmat vuorossa ainakin kohdillaan.

Anonyymi kirjoitti...

Löytääkö joku sen alkuperäisin Karri Rinnan analyysin jostain?

Anonyymi kirjoitti...

http://yle.fi/uutiset/pitkat_pakkolomat_uhkaavat_stora_enson_kemin_tehdasta/6908760

Hienopaperin näkymät ovat melko heikot.

Anonyymi kirjoitti...

Jokohan ensi viikolla rytisee?

Jos veikata pitäisi, arvelisin uutisia tulevan ulos maanantaina tai viimeistään keskiviikkona.
Se kuuluisa "tuhannen taalan" kysymys on, mitä tapahtuu UPM:n kurssille tuolloin. Ostaako vai myydä nyt, kas siinäpä pulma...?

Anonyymi kirjoitti...

Pitkään onkin odoteltu, pakko tapahtua jotain kohta tai kurssi alkaa varmasti sakkaamaan ja pahasti...