tiistai 18. kesäkuuta 2013

Stora Enson säästöohjelma jatkuu - Ammattiliitto Pro arvostelee yhtiön toimia

Stora Enso vähentää jälleen 2500 henkilöä maailmanlaajuisesti, joista 650 Suomesta. Vähennykset jakautuvat tasaisesti organisaation kaikille tasoille "kannon nokasta" lähtien.

Toimihenkilöiden ammattiliitto Pro arvostelee kovin sanoin Stora Enson jatkuvia henkilöstövähennyksiä. Pron puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan "yksittäinen teekkari" tuhoaa suuren osan suomalaisesta metsäteollisuudesta. (toim. huom. Jouko Karvinen on koulutukseltaan diplomi-insinööri).

Pron ja Antti Rinteen olisi tärkeää ymmärtää, että metsäteollisuus - ja etenkin paperiteollisuus - on suuren rakennemuutoksen keskellä. Etenkin painopapereiden kysyntä laskee nopeasti ja tuotantolaitosten muuntaminen korvaaville tuotteille on varsin haasteellista ja monissa tapauksissa mahdotonta ja sitä kautta myös kannattamatonta. Henkilöstöäkään ei voi pitää töissä ilman asiakkaita.

Osakeyhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Lisäksi osakeyhtiön keskeisenä tarkoituksena on mahdollisimman korkean omistaja-arvon tuottaminen osakkeenomistajille sekä osakekurssin vahvistumisen että osinkotuottojen muodossa. Säännöt ovat samat kaikille osakkeenomistajille - myös valtiolle. Parempi, että valtio on omistajana yhtiössä, joka on kannattava, kuin yhtiössä, joka ei tuota arvoa omistajalle.

Pron olisi tärkeä ymmärtää, että muutosvastarinta ei ole rakennemuutostilanteessa oikea toimintatapa. Tilanne on kaikkien osapuolten kannalta pääosin huono. Tärkeää olisi kuitenkin löytää uusia ratkaisumalleja, jolloin haitat olisi mahdollista minimoida. Muutoksen kautta on mahdollista synnyttää uusia toimialoja ja sitä kautta työpaikkoja. Huono esimerkki muutosvastarinnasta on Kemijärven massaliike ja hyvänä esimerkkinä voidaan mainita Kajaanin paperitehtaan alasajon jälkeen aktiivisella ja ammattitaitoisella toiminnalla syntyneet työpaikat.

Edellä esitettyjen argumenttien perusteella pitäisi olla selvää, että Pron tulisi valita uusi toimintatapa, joka ajaa paremmin jäsenistön etuja. Valitettavan usein ammattiyhdistystoiminnassa on mukana politiikkaa ja henkilöiden omien etujen tavoittelua. Pron puheenjohtaja Antti Rinne on puoluekannaltaan sosiaalidemokraatti.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oisiko PRO:lla sitten jotain ideoita, olisko Rinteellä kompetenssiä johtaa kyseistä yritystä. On mielestäni noloa yrittää vinoillen/alentavasti piikitellä henkilöä liiton puolelta. Mitkä ovat Rinteen näytöt, kuinka kauan hän saa jatkaa suomalaisten toimihenkilöiden elämän terrorisointia?

Anonyymi kirjoitti...

olisiko massaliike ollut kuitenkin oikeassa,kun ajattelee sellun teon kannattavuutta nykyisin

Anonyymi kirjoitti...

Onhan Rinne sentään saanut fudut AKTsta. Onhan siinä näyttöjä kerrassaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa taustaa Stora Enson nykytilasta:

http://areena.yle.fi/tv/1924749

Varmaan antaa vastauksen aika moneen kysymykseen.Tuore dokumentti.

Anonyymi kirjoitti...

storan johtamisen taso ilmenee ruotsalais dokkarista.