tiistai 23. huhtikuuta 2013

Stora Enso aloittaa uuden säästöohjelman - suunta pois papereista

Stora Enso aloittaa uuden säästöohjelman, jonka tavoitteena on 200 miljoonan euron säästöt Printing & Reading sekä Building & Living-liiketoiminta-alueilla. Liiketoiminta-alueet on tarkoitus yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi. Säästöohjelman perustella vaikuttaa siltä, että yhtiön pitkän aikavälin strategiana on suuntautua pois perinteisistä paino- ja toimistopapereista ja suuntautua enemmän kannattavampiin kartokeihin ja muihin liiketoimintoihin.

Tällä kertaa säästöt kohdistuvat pääasiassa hallintoon, mutta samoista syistä tultaneen näkemään myös tuotantolinjojen sulkemisia jollakin aikataululla. Sulkemiset kohdistunevat kannattamattomiin ja elinkaaren loppupäässä oleviin tuotantolaitoksiin. Todennäköisiä säästöjen kohteiksi joutuvia tuotantolaitoksia ovat Suomessa Anjalan paperitehdas, Varkauden paperitehdas sekä Veitsiluodon ykköskone.

Ruotsissa pelkästään sanomalehtipaperia valmistava Hylten tehdas on myös säästölistan kärkipäässä. Hylten ykköskone suljettiin vuonna 2012 ja kakkoskone suljetaan tänä vuonna. Tehtaalla on sulkemisten jälkeen kaksi suurehkoa sanomalehtipaperikonetta. Sanomalehtipaperin valmistus on nykyisellään melko huonoa bisnestä ja tilanne huononee koko ajan, joten koko Hylten tehdas lienee vaarassa. Myös Nymöllan tehtaalla on kaksi varsin kapeaa ja hidasta toimistopapereita valmistavaa konetta. Sulkemisia voi olla edessä myös Saksassa, jossa yhtiöllä on kilpailijoihin verrattuna pieniä tuotantoyksiköitä.

11 kommenttia:

Jimmo kirjoitti...

Printti kuolee sille ei enää tässä tilanteessa voi muuta kuin tilata papin.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoituksessasi veikkailet loppua anjalan paperitehtaalle niin oletko miettinyt mitä tehtaan sulkeminen tarkoittaisi inkeroisten kartonkitehtaalle? Laitoksen kun toimivat integraatteina eli kartonkitehtaan massa ja höyry tulevat paperitehtaalta. Menevätkö molemmat tehtaat kertarysäyksellä kiinni vai onko inkeroisten kartonkitehtaan olemassaolo se viimeinen oljenkorsi minkä takia paperitehdasta kannattaisi pitää tuotannossa?

Anonyymi kirjoitti...

Epämääräinen avaus, ok tavoite selvä. Konkretia uupuu, tavoite on niin hurja että noita sulkemisia tosiaan tullee tänä vuonna vielä julki. Kukaan ei säästää 200 miljoonaa divisioonia yhdistellen ja ulkoistamalla. Valitettavasti näin. Jos arvioida pitää niin anjala ja veitsiluoto tavalla tai toisella saattavat olla listoilla.

Anonyymi kirjoitti...

Noita koneita ja tehtaita on aika helppo veikkailla, kun laittaa kaikki vain aakkosjärjestykseen niin joskus joku osuu kohalleen.Ei kummoista asiantuntiaan siihen hommaan vaadi!!!!!

Anonyymi kirjoitti...

Rivien välistä luettuna taitaa Building and living, ja Printing and living mennä nyt myyntikuntoon.

Lisäksi kiinnostaa konsernipalveluiden ja oheistoimintojen, kuten logistiikan kohtalo. Näissä olisi ison ulkoistamisen mahdollisuus...

Superkalanteri kirjoitti...

Uskoisin, että Euroopan paperimarkkinoilla on nähtävillä mittavia yritysjärjestelyjä jollakin aikataululla. Metsä board valitsi oikein, kun luopui paperiliiketoiminnoistaan. Koska Stora Ensolla on vahva kartonkipuoli, niin paperipuolen yhdistäminen jonkun kumppanin kanssa on hyvin mahdollista. Building and Living lienee kehitettävä yksikkö, joka pysynee firmassa. Suomessa lakkautettavat tuotantolinjat tulevat joka tapauksessa olemaan aiemmin luettelemiani.

Anonyymi kirjoitti...

Logistiikan ulkoistaminen tulee lopulta paljon kalliimmaksi, mutta ei konsulttien mielestä. VR pitää siitä huolen. Anjalan etuna on hyvä sijainti, rautatie ja läheinen satama. Kartonkikone paikkaa tosiaan PK2:n tilannetta, PK3 samoin. En näkisi järkevänä Anjalan sulkemista jos Euroopassa on pienempiä laitoksia.

Anonyymi kirjoitti...

Logistiikan ulkoistaminen olisi looginen askel. Sen onnistumisen mittaaminen on helppoa euromittareilla ja tavoitteet kumppanille on yksinkertaista asettaa vaikkapa kunnossapitoon verrattuna. Lisäksi alan palveluntarjoajia on pilvin pimein ja osa teollisuuden omassa omistuksessa.

Säästöt olisivat todennäköisesti varsin mittavia ja toiminta tehostuisi merkittävästi.

Anonyymi kirjoitti...

Ylipäätään Paperiteollisuuden työehtosopimuksen pitäisi edelleen mennä modernimpaan suuntaan. Se rajoittaa edelleen ulkoistuksia ja ulkopuolisen työvoiman käyttöä. Vanhat mallit eivät alaa nosta, on tehtävä muutoksia. Työehtosopimusten saavutettujen etujen päällä istuminen ei kehitä alan pysyvyyttä Suomessa.

Anonyymi kirjoitti...

Valoa varkaudelle, tämän päivän uutisen mukaan ovat mahdollisesti muuttamassa varauden tehtaan aaltopahville..

Anonyymi kirjoitti...

tänään uutisissa "
Stora Enso aikoo irtisanoa 2500 – Suomesta 650" koneita tai tehtaita ei kuitenkaan kokonaan aiota sulkea kertoo uutiset..