perjantai 20. heinäkuuta 2012

Stora Enson kapasiteetin sopeuttamiset jatkuvat - Kylmeneekö tehdas taas Kymijoen varresta?

Stora Enso ilmoitti tulosjulkistuksensa yhteydessä, että kapasiteetin sopeuttamiset jatkuvat. Käytännössä tämä tarkoittaa tuotantolinjojen sulkemisia joko määräajaksi tai kokonaan.

Suomessa kokonaan suljettavien listalla ovat hyvin suurella todennäköisyydellä Varkauden hienopaperikone, Veitsiluodon ykköskone (MWC-paperi) sekä Anjalan paperikoneet. Koska Stora Enso on valinnut kehitettäviksi markkinoiksi etenkin pakkauspuolen, on todennäköistä, että supistukset toteutetaan juuri heikosti kannattavalta paperipuolelta. Anjalan vanhahkot paperikoneet ovat todennäköinen lakkautettava yksikkö. Niiden tukena on kuitenkin Inkeroisten kartonkikone.

Toisaalta Varkaudessa on sellutehtaan vieressä ainoastaan yksi paperikone. Koneen sulkeminen on täysin kiinni sellutehtaan kohtalosta ja kartonkipuolta Varkaudessa ei ole. Veitsiluodon ykköskone voi säästyä osana suurempaa integraattia, mutta mikäli asiaa tarkastellaan linjakohtaisesti, ei senkään sulkeminen ole mahdotonta. Kone on nykymittapuun mukaan melko kapea. 

Lisäksi Stora Enso ryhtyy talonrakentajaksi ostaessaan Hartolan talotehtaan Finndomolta. Stora Enso jatkaa liiketoimintaa ja kauppaan sisältyvät myös immateriaalioikeudet. Stora Enso keskittyy Hartolassa kerros- ja hoivakotien rakentamiseen ja tehdas tulee toimimaan osana Building and Living-yksikköä. Mielenkiintoista on, että Hartolan talotehtaalle Stora Enso on jo kolmas omistaja vajaan kymmenen vuoden aikana. Tehtaan rakensi Metsäliitto-osuuskunta (nyk. Metsä Group) vuonna 2004.

25 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Anjalan Paperitehdas varmaan tuottaa tulevaisuudessa paperia vieläkin. 2 konetta ja molempia on uudistettu 2000-luvulla. Toinen kone yli 8.5m leveä, joten tuskin he haluavat luopua noin isosta koneesta.

Anonyymi kirjoitti...

Kymijoen varrelta on kaatunut jo 3 paperitehdas + muutama konelinjakin menny samalla, että eiköhän se pysy koskemattomana. Eihä sitä tiiä vaik siel Myllykoskel alettais kartonkia jauhaan.

Anonyymi kirjoitti...

Stora Enso keskittyy pakkaus puoleen niin investois kartongin tuotantoon kotimaassa.

Anonyymi kirjoitti...

Todennäköisest Varkaus lähtee kokonaan tai sitten sinne jää pelkkä sellu pyöriin. investoidaan sellun tuotanto kapasiteetin nostoon ja hankitaan toinen kuivauskone. Veitsiluodon PK1 aika kapea ja toisaalta vanha, joten on mahdollista mennä kiinni ja Anjalassa jauhetaan tulevaisuudessakin. Toivotaan!

Anonyymi kirjoitti...

kyllä se toinen kone on aika vanha mutta uusittu täysin 1989 ja toinen kone vuodelta 83 että ei hirveen vanhoja kyky ajassa. voikkaallakin oli vanhat koneet ja osittain sen takia se suljettiin kun UPM:n muilla tehtailla oli paljon uudemmatkin koneet. ja Summassakin oli aika vanhenemaan päin olevat koneet.

Anonyymi kirjoitti...

Kuten paikallisesti on jo uutisoitu, on Myllykosken kartonkihanke käytännössä kuopattu. Maailmantalouden epävakaus on asettamassa viimeisen naulan hommaan, kukaan ei ole nyt valmis investoimaan sataa miljoonaa Myllykoskella. Jo pelkkä lause kuulostaa hullulta. Alueen toivo elää bioenergian tuotannossa, josta käydään neuvotteluita.

Jotain pysäytetään, se on varma. Anjalaa/Inkeroista ei toki kokonaan, mutta ei se turvassa ole. Ja Varkaus jatkaa "kestosuosikkina" listalla.

Toisaalta Stora on avannut/avaamassa uutta kapasitettia myös pakkauspuolelle. Tarvitaanko kaikkea vanhaa?

Anonyymi kirjoitti...

No ei tuo 8,5 metriä ole mikään turvaa takaava juttu nykyään, varsinkin jos koneen tuote on bulkkia ja kapasitettia riittää. Minun makuuni aika komeita koneita on jo lyöty säppiin, enää ei suljeta mitään kolmen metrin munamankeleita vaan jopa niitä 70-80 luvun lippulaivakoneita.

Anonyymi kirjoitti...

Jouko Karvinen kommunikoi edellisessä sijoittajapuhelussa siihen tapaan, että sulkemisia tulee varmasti lähiaikoina. Kuitenkin hienopaperin ja sellun näkymiä mies piti ihan kohtuullisina, mikä parantaisi Varkauden mahdollisuuksia pysyä kartalla.

Pitäisikö tuon Veitsiluodon koneen ja Anjalankosken rinnalle lakkautusspekulaatioihin ottaa vielä nuo Ruotsin pari painopaperitehdasta (Hylte ja Kvarnsveden), jälkimmäisellä on yksi aika kapea kone ja vahva kruunu myös kurittaa noiden kannattavuutta.

Lueskeltavaa:

http://www.pohjolansanomat.fi/Talous/1194755753982/artikkeli/veitsiluoto+vahentaa+paallekkaisyytta.html

http://www.morningstar.com/earnings/41297880-stora-enso-corporation-sterv-q2-2012.aspx?pindex=4&qindex=7
(Ylhäällä nappulat Presentation ja Q&A eri osioille)

Anonyymi kirjoitti...

Toi MWC-Paperi on sikäli aika laadukas ja harvinainen laji että sitä ei taideta enää kun parilla koneella valmistaa et sikäli PK1 sais jatkaa vaikka onkin kapea. Kaksoispäällystetty aikakauslehtipaperipaperi on paremmassa asemassa kuin SC tai LWC.

Anonyymi kirjoitti...

Jos Stora Enso vähentää painopaperikapasiteettia niin uskon että painopaperileikkaukset alkavat olla tässä. Täytyy muistaa ,että myös muualla Euroopassa on vähennetty painopaperikapasiteettia eikä pelkästään vaan Suomessa ,mutta Suomessa aika paljon kuitenkin.

paperiteekkari kirjoitti...

Enso ei ole vielä purkanut kaikkea ylikapasiteettiaan Suomesta. On erittäin todennäköistä, että Enso laittaa Varkauden kiinni ensimmäisenä, sen jälkeen on vuorossa Anjalan paperitehdas. Sunila on saanut jatkoaikaa ainakin siihen saakka, että Enson investoinnit Etelä-Amerikassa ja Kiinassa valmistuvat.

Oletettavasti Enso haluaa pitää Suomen puhtaasti kartonginvalmistajana, ja muu tuotanto ajetaan hiljalleen alas. Veitsiluodossa ajellaan paperia vielä vuosia, mutta kone kerrallaan sekin laitos tullaan ajamaan alas.
Ensolle tulee jäämään varmasti Imatra, Heinola, Inkeroinen ja Enocell.

Superkalanteri kirjoitti...

Entäs SE:n Oulun tehtaat?

Anonyymi kirjoitti...

En kyllä usko että anjalaa ollaan ajamassa alas ihan lähivuosina. Kuitenkin viime vuosina Enso on investoinut anjalaan aika paljon. 2008 pk2 ja 3 uusi rullapakkaamo, pk2 uusi päällystysosa, pk3 uusi pituusleikkuri, voimalaitokselle uusi polttoainemurskaamo, kattilan muuttaminen jätteen polttoon sopivaksi. 2012 kuorimon remontti mm kuorimarummun uusinta. Tähän vielä päälle inkeroisten kartonkitehtaalle 2008 ja 2012 tehdyt investoinnit.

Anonyymi kirjoitti...

Tuohon paperiteekkarin arvioon heittäisin vastapainoksi oman arvion: Veitsiluotoon jää hienopaperi, LWC-koneet ajetaan alas (vanhoja, vähän investointeja ja lisäksi PK1 kapea).
Heinolaa rasittaa Puolan koneen startti. Enocell jo kertaalleen pysäytetty kannattavuuteen ja markkinatilanteeseen vedoten. Jos Anjalan paperitehdas paketoidaan niin eiköhän samalla mene myös yhden koneen Inkeroinen kun Kiinan investointi valmistuu. Imatra liian iso suljettavaksi ja ajaa kannattavaa kartonkia, Oulussa suuret koneet, mutta se paperilaji..

Paper&Board kirjoitti...

Paperiteekkari: "Sunila on saanut jatkoaikaa ainakin siihen saakka, että Enson investoinnit Etelä-Amerikassa ja Kiinassa valmistuvat." Mitähän tekemistä Sunilan kohtalolla on näiden kahden investoinnin kanssa, jotka molemmat pohjaavat eukalyptukseen ? Sunilahan valmistaa armeeraussellua - ja toisekseen Sunilan saattaisi olla keskipitkällä aikajänteellä kehittäillä jotakin muutakin tuotantoa ?

Varkaus on kyllä jollakin aikajänteellä edelleen uhanalainen, mutta ei välttämättä "akuutein tapaus", koska hienopaperipuolella tilanne on tällä hetkellä parempi kuin painopapereissa. Suomessa kapasiteettia voi olla liipasimella, mutta yhtä lailla myös Ruotsissa.

Anonyymi kirjoitti...

Aika voimakos kommentti paperiteekkari. Oisko sitten mahdollista että, Enso kasvattais kartongin tuotantokapasiteettia Suomessa reilusti ja vastineeksi sulkisi paperikoneita.

paperiteekkari kirjoitti...

Enson Oulu, se riippuu paljon siitä, että haluaako Enso investoida sinne rahaa. Koneethan ovat isoja, eivätkä mitään ikäloppuja. Luulen, että aluekohtainen pudotuspeli käydään Veitsiluodon ja Oulun välillä, jos Veitsiluoto on todettu lähetettäväksi hitaaseen saattohoitoon, se vahvistaa Oulun tehtaan asemaa. Enso on nyt jo Pohjois-Suomen suurin puunostaja, kun UPM pakkasi pillinsä pussiin Kajaanissa. En usko, että Enso haluaisi luopua näin isosta puunostoalueesta kokonaan, vaan pystyy alueellisena monopolina määrittämään pohjoisen puun hinnan, jonka se ohjaa kaikki Ouluun. Toki Kemiin jää Mesobotamian laitos, mutta se ei liikaa sekoita Enson kuvioita.

Anonyymi kirjoitti...

Anjalan paperitehtaalle ollaan investoitu aika hyvin. Uskon että, jos se menis kiinni niin se oltaisiin lopetettu samana vuonna kun pk1 lopetettiin.

Anonyymi kirjoitti...

Enocellin tehdas on moderni ja Enso toiseksi suurin sellutehdas kaukopään jälkeen Suomessa ,että en näkis perusteita sulkemiselle. Tuotantokapåasiteetiki on jotain 500 000 t/a. Tervasaaren sellu suljettiin pienuuden takia, mutta tässä tapauksessa se ei ole mikään syy tai minkään muun takia

Anonyymi kirjoitti...

Oma mielipiteeni on stora enson kohdalla, että Veitsiluodon PK1 tulee "sammumaan". PK1 on kapea, vanha ja siihen ei ole investoitu. Varkaudenkin tehtaiden tuotanto tulee loppumaan. Perustelut on, että varkaus on kaukana markkinoista, meri ei ole vieressä joka nostaa logistiikka kustannuksia heti ja paperi tehdään neitseellisestä kuidusta. Kuitenkin Varkauteen on investointu PK3:een, kuorimoon ja kuitulinjaan. Sellutehdas taas on todella vanha ja voimakattila myös ja niihin ei ole investoitu. Stora enson Kvarnsveden:n PK1 voi olla lopettamisuhan alla, perustelen tämän sillä, että kruunu on vahvistunut ja stora enso on investoinut Saksan sanomalehtikoneiden kapasiteettiin joka viittaa, että joku kone tulee sammumaan. UPM Kaipolan PK4 voisi olla yksi lopetettavista koneista, kapeuden ja bulkkitavaran takia.

t.Automaatiomies

Anonyymi kirjoitti...

Anjalan PK2:n investointi oli karmea virhe, konetta ei saatu kannattavaksi, ja sen tulos vetää koko tehtaan isolle miinukselle. Ei hyvältä näytä.

Anonyymi kirjoitti...

Rikkidirektiivi jos ja kun tulee voimaan niin ei sillä ole väli onko tehdas sisämaassa vai meren rannalla

Anonyymi kirjoitti...

Mites PK3 onko se kannattavampi?

Anonyymi kirjoitti...

Ei kannata unohtaa, että Anjala ja Inkeroinen ovat integraatti, jonka raaka-aineet ja jätteenkäsittely kulkevat käsikädessä. Jos toinen loppuu niin loppuu todennäköisimmin toinenkin, en siis usko että Stora ensimmäisenä olisi luopumassa Anjalasta. Lyhyt logistiikka sellutehtaalle, satamaan ja rautateitä pitkin. PK3 on kannattavampi kuin PK2 ja kattaa sen tappiot.

paperiteekkari kirjoitti...

Miksei olisi mahdollista, että Anjalan paperikoneet, hiomo, kuorimo ja muut paperin osastot kiinni, ja Inkeroisten kartonki jää yksin? Massat kartonkitehtaalle paaleina (sellu ja BCTMP) pulpperiin (vaatisi investointeja). Tottakai tehtaalla on iso maakaasuvoimala, joka olisi ylisuuri pelkälle kartonkitehtaalle. Vedenkäsittelyä pienennettäisiin, mutta se jäisi edelleen toimimaan kartonkitehdasta varten.