torstai 23. heinäkuuta 2009

Nämä Stora Enson tehtaat lähtevät

Stora Enso sulkee kannattamatonta kapasiteettiä Suomesta ja ilmoittaa tarkemmin suljettavasta kapasiteetistä heinä-syyskuussa. Joku seuraavista tehtaista suljetaan varmasti:

- Uimaharjun sellutehdas - tehdas on ollut pysäytettynä jo pitkään, eikä valoa ole näkyvissä. Toisaalta tehtaan tuotantotekniikka on nykyaikaista ja integraattiin kuuluu myös saha.
- Varkauden paperitehtaalta paperikone PK2 - Euroopan vanhimpia ja pienimpiä sanomalehtikoneita, kaukana markkinoista
- Kotkan paperitehdas - tehdas oli jo kerran myynnissä, selluyksikkö ja oikeastaan koko tehdas vaatisi investointeja, pieni ja vanha tehdas, ei ydinliiketoimintaa
- Sunilan sellutehdas - pieni ja vanha tehdas, jonka Stora Enso osti erittäin edullisesti (=lähes ilmaiseksi) kokonaan itselleen aiemmin tänä vuonna. Tehdas ei ole integraatti, se vaatisi investointeja ja lisäksi Stora Ensolla on Kotkassa nyt kaksi yksikköä. Jotakin tehtaan kehittämisestä kertoo ehkä sekin, että Sunilan web-sivut ovat olleet "sivuja päivitetään"-tilassa jo pitkään. Myöskään Stora Enson sivuille tehdasta ei ole lisätty.
- Anjalan paperitehdas - tehtaalla vanhat koneet ja sijainti sisämaassa, ei pitkälle jalostettuja tuotteita, ei integraatti, suuret energiakustannukset massanvalmistuksessa
- Myös sahauksessa on ylikapasiteettiä. Uimaharjun saha saattaisi olla näppärää sulkea yhdessä sellutehtaan kanssa. Myös Kotkan saha sijaitsee Kotkan tehtaiden yhteydessä.

Jos varmat suljettavat näistä pitäisi veikata, niin ne ovat Varkauden paperikone PK2, toinen kotimaisista ei-integraattisellutehtaista eli Sunila tai Uimaharju. Sunilan lakkauttamisen puolesta puhuvat pieni koko ja ikä ja Uimaharjun puolesta taas syrjäinen sijainti ja toisaalta myös tehtaan suuri koko. Lisäksi suljetaan ainakin yksi saha.

Lähes turvassa ovat Oulun ja Veitsiluodon tehtaat, jotka ova suuria ja moderneja tehtaita. Myös Imatran tilanne on kohtuullisen hyvä, kun kartonkikone 1 suljetaan tänä vuonna aiemman tehostamisohjelman seurauksena. Toisaalta, mikäli hienopaperintuotanto keskitetään kokonaan pohjoiseen, on Imatralta suljettava Kaukopään PK8. Hyvä tilanne on myös pakkauksiin keskittyneissä Heinolan ja Lahden yksikössä, mutta tehostamistoimenpiteitä vaaditaan myös siellä. Yksi vaihtoehto saattaisi kuitenkin olla Lahden ja Heinolan yksiköiden toiminnan tehostaminen toimintoja yhdistämällä ja ehkä myös supistamalla. Sen sijaan bulkkituotetta valmistavan Heinolan flutingtehtaan tilanne on hieman huonompi, koska ikä alkaa painaa tehdasta.

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sunila suljetaan vuoden loppuun mennessä.

Anonyymi kirjoitti...

Fakta vai huhu?

PaperiMaisteri kirjoitti...

Hyvää analyysiä, ihan samoja kaavoja olen pyöritellyt päässäni koko päivän. Varkauden PK2 lienee varma tai sitten pitää ihmetellä, muutenkin Varkauden tila ei niin hirveän hyvältä näytä.

PK8 Imatralla ei myöskään ole ihan varmoilla vesillä, mutta muuten Imatra on nyt ihan ok - kuten kirjoitit.

Sellupuolella en millään usko, että he ilmoittaisivat molempien (Sunila, Uimaharju) alasajosta... Mistä sitä toki tietää, mutta jostainhan sitä sellua pitäisi Myllykoskelle vielä vajaa 3v raahata, ellei sitten ulkomailta tuoda.

Heinola on nostettu (fluting) vahvasti keskusteluun. Ikä kyllä painaa ja en tiedä ko. tehtaan tuloskunnosta mitään. Mutta toisaalta verrattain paremmat tulevaisuuden näkymät kuin paperipuolella edellämainituilla PK2 tai PK8 ...

Aika monta vaihtoehtoa tässä on, toivotaan ettei ihan mitään totaalista tyhjennystä tule. Seurataan tilannetta mielenkiinnolla ja kiitokset hyvästä kirjoituksesta.

ps. Näin ensimmäiset paperimiehen vakituiset työpaikat haussa varmaan yli viiteen vuoteen. Eli Metsä Tissue hakee paperimiehiä, aikamoista vastavirtaan soutua hehe..

paperiteekkari kirjoitti...

Tässä oma veikkaukseni. Katsotaan 31.12.2009 miten osuu kohdalleen.

Anjala&Inkeroinen säilyy toistaiseksi. Paljolti kiitos Inkeroisten kartongin.

Sunila pillit laitetaan pussiin vuoden loppuun mennessä.

Kotka suljetaan, samalla päästään eroon turhasta sahauskapasiteetista.

Uimaharju Uutta tehdasta yritetään myydä jollekkin ulkomaalaiselle paperiyhtiölle.

Varkaus Varkaus ajaa koeajot Neste Oilille biojalostamon kannalta. Jos Stora päättää lähteä biobisnekseen mukaan, Varkaus saa jatkoa koeajojen ajan, mutta varsinainen biovahalaitos rakennetaan Ruotsiin, josta se tuottaa tavaraa NesteOilin Rotterdamin laitokselle.

Imatra tilanne ei muutu.

Veitsiluoto Tulee säilymään. Tehdas on hyvällä sijainnilla ajatellen tulevaa aikaa kun kuitupuu maksaa 10€/motti. Kemijärvi loppui jo, UPM heitti Kainuussa pyyhkeen kehään. Jäljellä on enää metsäliittolaiset Pajusaaressa. Muuten Stora on pohjoisen metsäkeisari Kemissä ja Oulussa.

Lahdea ja Heinolaa en kommentoi, kun en tunne niiden tilannetta niin hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Sunila = Fakta

Anonyymi kirjoitti...

Persetuntuma-arvaus tappolistasta:

Sunila kiinni.

Uimaharjussa tuskin montaa työntekijää enää jäljellä vuoden lopussa, jos lomautukset jatkuvat yli puoli vuotta.

Varkauden PK2 ja Kaukopään PK8, KA1 sinnittelevät mukana.

Kotka alkaa olla valmista rehua.

Muista firmoista.

Kangas kypsää kamaa. Tako ja Myllykoski pyörivät vielä max. 2-3 vuotta.

Anonyymi kirjoitti...

Tuolla Kaukopäässähän kaiketi pyörii vieläkin PK-6, ihmettelen edelleenkin miten Storan on kannattavaa pyörittää vastaavaa, mutta pienempää konetta kuin Kymin PK-7, josta UPM totesi 2006 ettei ole kannattava kone. Joten jos Kaukopäässä viikatetta heilutetaan niin oma veikkaukseni on PK-6.

Bob the Blocker kirjoitti...

Miten Tainionkosken PK7:n tilanne on? Konehan on vain 2,6 m leveä - tosin tekee absorbex-paperia, kuten myös toinen Kotkan koneista. Muistelen, että kun PK7 rakennettiin 60-luvulla, niin siihen käytettiin osia Tornatorin vanhan tehtaan uudemmasta Pusey & Jones-koneesta. Tämä kone oli valmistettu 1900-luvun alussa.

Anonyymi kirjoitti...

Näistä pikkukoneista on omia havaintoja. Tervakoski, Pankakoski, Kauttua pärjäävät omillaan tai osana perheyritystä. Osana isoja firmoja ne ovat lakkauslistalla tai niiden laadut siirrettävissä isommille koneille.

Sama Saksa vs. Suomi. Ei Saksassa olla samanlaisia lahtilistoja olla tekemässä kuin Suomessa isot paperikonsernit. Perheyritykset ovat tässä lamassa huomattavasti paremmassa kunnossa kuin nämä pörssinerojen johtamat kvartaalikapitalistifirmat.

Paper&Board kirjoitti...

Kannattaa huomioida, että Kymin PK7valmisti päällystettyä standardihienopaperia, Kaukopään PK6 on erikoispaperikone – sellaiseksi jopa kohtuullisen iso kapasiteetiltaan (90 000 t/a).

Standardihienopaperin ja erikoispaperin tonnihinnassa on eroja.

Lisäksi päällystetyssä hienopaperissa oli paljon ylikapasiteettia Kymin koneen sulkemisen aikoihin, jota sittemmin on purettu paljon muualtakin.

Anonyymi kirjoitti...

Suattaapi olla että Varkaudessa kylmenee koko tehdas. Sen verran vähän on investoitu ja saha sekä kartonkitehdas lopetettu.

Anonyymi kirjoitti...

Täällä on paha aavistus pk8 tilanteesta mikäli hienopaperia halutaan keskittää pohjoiseen. Imatralla on tietysti pakko pyörittää tonneja suuren ja uuden sellukapasiteetin vuoksi. Imatran kartonkikone 1 on saanut jatkoaikaa ja sillä tiettävästi on kannattavuuskin parantunut. Ettei vaan kartonki pyörisi toistaiseksi kun on imatran ydinosaamista ja sulkevat hienopaperia huonosti kannattavan suuren koneen osalta. Imatran pk7 kuuluu kotkan tehtäisiin eli varmaan menee vanavedessä mihin kotkakin. Pk6 on tiettävästi suomen tasoon nähden hyvässä tuloskunnossa ja kuuluu kartonkeihin eli sitä varmasti pyöritetään niin kauan kun rahaa tekee ja ruotsissakaam ei taida olla korvaavaa konetta. Jännä syksy on tulossa toivottavasti vaan ei ajan työn tekijälle katastrofi. Pahoittelen kirjoittus asua kun käytin tässä puhelinta.

paperman kirjoitti...

Kaukopään PK6 on pieni, mutta kannattava kone. Ei ole mitään hätää. Kaukopään Ka1 saannut vuoden lisäaikaa, eikä suljeta vuoden 2009 loppuun mennessä. Pyörii tällä hetkellä vahvasti voitollisesti. Heikoin tilanne Imatran suunnalla PK8:lla.

Paper&Board kirjoitti...

Veitsiluodon tilanteesta:

”Stora Enson Veitsiluodon tehtaiden paikallisjohtaja Jari Kärkkäinen sanoo, että Veitsiluoto on kustannuskurimuksessa. Tehtaiden tuloksentekokykyä Kärkkäinen luonnehtii yksiselitteisen huonoksi. Paikallisjohtaja Jari Kärkkäisen mukaan Veitsiluodon ja koko Suomen ongelma on kustannusten korkea taso.”

Stora Enso enteilee tuotannon supistuksia

http://yle.fi/alueet/perameri/2009/07/stora_enso_enteilee_tuotannon_supistuksia_881685.html

YLE Perämeri / 23.07.2009

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymin 28. heinäkuuta kommenttiin oikaisua: Varkauden sahaa ei ole lopetettu, vaan se tekee tuotantoa vajaakapasiteetilla. Myös kartonkitehtaan uusiokuitulaitos toimii edelleen- myös vajaakapasiteetilla. Että näin on faktat tänä paivänä.

Anonyymi kirjoitti...

Ei huonommin veikattu! Oikeastaan erittäin hyvä analyysi sittemmin toteutuneesta.

Anonyymi kirjoitti...

relevantteja pointteja, mutta vähän tullut viivettä sellunhinnan yms vuoksi, faktat edellee samoja