perjantai 24. huhtikuuta 2009

Lahtilista

Jaakko Pöyry Consultingin entisen toimitusjohtajan Rainer Häggblomin mukaan Suomesta joudutaan sulkemaan todennäköisesti vielä 4-5 paperitehdasta. Siispä listataan jälleen 5 kpl tehtaita:

* Stora Enso Varkaus (vanhat koneet, 1 paperikone ja 1 kartonkikone jo suljettu, haasteellinen sijainti)
* Myllykoski Paper (vanhat koneet, taantuvat tuotteet, toisaalta konsernin ainut tehdas Suomessa, myös myynti voi tulla kysymykseen, jos tuotantosuunta ja tuotteet muuttuvat)
* UPM-Kymmene Tervasaari (pieni yksikkö, josta on suljettu jo sellutehdas ja 1 kone, erikoistuotteet pelastavat, jos pelastatavat)
* Joku Stora Enson Kymenlaakson tehtaista eli Anjala, Inkeroinen, Kotka tai Sunila (Kotkan ja Sunilan tehtaat vaatisivat investointeja, sulkemiset strategian mukaan)
* UPM-Kymmene Kaipola (Sanomalehtipaperin tuotanto perustuu jatkossa kierrätyskuituun ja asiakkaiden läheisyyteen ja siirtyy siten pääosin Keski-Eurooppaan, Kaipolan tehtaan saattaa pelastaa tuotteiden siirto suljettavilta tehtailta, koska tehdas sinälään on nykyaikainen ja tehokas)

Lisäksi suljetaan sellukapasiteettiä ja M-real on oma lukunsa. Todennäköisesti M-real joutuu myymään tehtaita.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

M-realin rahat loppuu.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös Kaipola sitten muka tee sanomalehti- ja luettelopaperia kierrätyskuidusta?? Kaipolassa ollut siistaamo jo 80-luvun lopusta lähtien ja pystyisi käyttämään ilmeisesti enemmän keräyspaperia mitä suomesta saa.

Bob the Blocker kirjoitti...

Kyllä. Kaipolassa on vanhassa ykkös- ja kakkoskoneiden hallissa ollut siistaamo 80-luvun lopusta saakka. "Sanomalehtipaperin tuotanto perustuu jatkossa kierrätyskuituun JA asiakkaiden läheisyyteen" Eli ei auta, kun Kaipola on Keski-Suomessa.

Anonyymi kirjoitti...

UPM-Kymmenellä ei ole uusia tehtaiden sulkemissuunnitelmia – näin kertoo tj. Jussi Pesonen Kauppalehdessä to 30.04.2009. Mitä Tervasaareen tulee, niin eihän se erikoispaperitehtaana – jota se käytännössä on - mikään pieni yksikkö ole. (Kaipolan koneet ovat taasen liian isoja esimerkiksi erikoispapereille, jos spekulatiivisesti joitain tuotesiirtoja ajattelisi.)

Epäilen myöskin, että M-real olisi Suomesta lopettamassa eikä myymässä tehtaitaan ja ulkomailtakaan tuskin lopettamassa. Pikemminkin uskoisin yhtiön pyrkivän paperipuolella jatkuvan ”strategisen tarkastelun” myötä alan mahdolliseen konsolidaatiokehitykseen mukaan.

Suurin osa M-realin kotimaan tehtaistahan on yhtiön ytimen eli kartongintuotannon tehtaita ja tehtaat (taivekartongissa = Kyro, Simpele, Tako ja Äänekoski sekä valkopintaisessa lainerissa Kemiart Liners) muodostavat selvän liiketoimintakokonaisuuden. Ehdottomana etuna on se, että toimivat sellaisessa segmentissä jossa on tulevaisuutta ja jossa M-real on markkinajohtaja eli taivekartongissa.Erikoipaperikoneet/-tehtaat (Kyro, Simpele) pyörivät siinä mukana. Hieman irrallinen lenkki kokonaisuudesta on
Sappi alihankinnassa mukana oleva Äänekosken paperitehdas.

Stora Enso lienee mielestäni Suomen tuotannon osalta suurin kysymysmerkki. Tuleeko Suomessa olevan tuotannon osalta mahdollisesti tapahtumaan jotain muutoksia ?

Anonyymi kirjoitti...

Toisenlaisiakin näkemyksiä esiintyy.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/05/21891

"Paperi- ja sellutehtaita ei luultavasti enää lopeteta Suomessa, arvioi konsultointiyritys Ernst&Young keskiviikkona julkaisemassaan tutkimuksessa. Yksittäisiä paperikoneita saattaa kuitenkin mennä kiinni."

Bob the Blocker kirjoitti...

Konsultti sanoo aina "ei luultavasti enää".

Pidän edelleen täysin mahdollisena, että Suomesta suljetaan paperi- ja sellutehtaita jatkossakin.

Esimerkiksi yhden paperikoneen sulkeminen kolmen paperikoneen tehtaasta jakaa kustannukset uudelleen kahdelle jäljelle jäävälle konelinjalle. Tällöin lopputulos on nykyisellä kustannusrakenteella erittäin helposti negatiivinen.