tiistai 22. heinäkuuta 2008

Tehtaat & haasteet

Suomessa on 26 paperitehdasta, joissa on 67 toimivaa paperikonetta sekä 15 kartonkitehdasta joissa pyörii 19 kartonkikonetta eli yhteensä 86 myllyä valmistamassa kuitupohjaista tuotetta (määrä vaihtelee hieman laskutavasta riippuen). Se on melko suuri määrä Suomen kokoiselle maalle sekä väkilukuun että pinta-alaan verrattuna.

Viime vuosien aikana tehtaiden määrä on vähentynyt kahdella, kun Voikkaan ja Summan tehtaat on laitettu kiinni. Niitä edeltävä kokonaisen paperi- tai kartonkitehtaan sulkeminen tapahtui vuonna 1999, kun Kotkan Hovinsaaressa suljettiin vanha ja pieni UPM-Kymmene-konsernin osaksi tullut paperitehdas. Vuonna 1998 oli konkurssiin mennyt Vääräkosken kartonkitehdas Ähtärissä, joka oli kilpaillut vuosisadan alussa valmistetulla kartonkiko
neella.
Nyt metsäteollisuus on tullut jälleen uuden haasteen eteen, kun Venäjän puutullit nostavat tuontipuun hintaa. Ainakin Tekniikka & Talous, Taloussanomat ja Kauppalehti ovat tehneet tappolistoja uhanalaisista tehtaista. Tilanne on muuttunut oleellisesti alle kymmenessä vuodessa, eikä jo toteutuneisiin tehtaiden alasajoon ole syyllinen pelkästään Venäjä. Aasian ja Etelä-Amerikan tuotannon nopea kasvu heikentää Euroopassa tuotetun ylijäämäpaperin kysyntää.

Ei kommentteja: