perjantai 13. maaliskuuta 2009

Selluntuotanto Kaskisissa on päättynyt

Kaskisten sellutehdas tuotti viimeiset sellupaalit perjantaina 13.3.2009 noin klo 5:30 aamulla. Tehdas työllisti noin 200 henkilöä. Tehdas rakennettiin greenfield-hankkeena ja selluntuotanto Kaskisissa alkoi vuonna 1977. Tehdasalueelle jää toimintaan vuonna 2005 toimintansa aloittanut M-realin BCTMP-tehdas.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitäs mieltä Bob the Blocker on M-Realin BCTMP-tehtaan jatkosta? Satama kuitenkin lähellä, joten vientiyhteydet ovat ainakin kunnossa. Entäs JOS M-Real menee konkurssiin? Onko tehtaalle ostajaehdokkaita?

Kaikin puolin ikävää, että tuottava tehdas lopetetaan hyvän sataman läheisyydestä! Ehkä Botnian olisi kannattanut ottaa huomioon myös tuontipuu mahdollisuudet, mikäli oikesti puupulaa on! (Tämähän oli yksi pääsyistä tehtaan lopettamiselle)

Ja vielä kiitokset Bob the Blockerille hyvästä ja asiantuntevasta blogista!

Superkalanteri kirjoitti...

Kiitokset positiivisesta palautteesta! Katso ensin aiempi kirjoitukseni: http://paperikone.blogspot.com/2009/01/sinne-meni-integraatti.html


Tehdas jatkaa, jos logistiikkakustannukset M-realin tehtaille pysyvät järkevällä tasolla (ja jos M-real ei mene konkurssiin tai vast.).
Uskon uuden tehtaan kiinnostavan ostajiakin, mikäli se myyntiin jostakin syystä tulee. Tehdastontin sijainti on hyvä satamineen. Samoin infrastruktuuria on valmiiksi saatavilla.

Kuten olen jo maininnut aiemmin, olisi sijainti hyvä paperi- tai kartonkikoneelle - ei siis välttämättä millekään jättimyllylle, vaan järkevän kokoiselle laitokselle. (Toisin kuin esim Takon tehdasalueella Tampereella.) Alueella on runsaasti tilaa investoinnin toteuttamiseen Tämä voi kiinnostaa mahdollista ostajaa - M-real ei nykykunnossa siihen tule pystymään.

M-realin strategia on ollut outo hajauttaa massatehtaat erilleen kartonki- ja paperitehtaista. Oikeastaan Kaskisista ei voitu puhua varsinaisena tehokkaana integraattina vaikka molemmat tehtaat toisistaan hyötyivätkin - tuotantoketjun loppuosa eli paperikone puuttuu. Lielahti jo lopetettiin kannattamattomana ja vanhentuneeena. Joutseno ja Kaskinen ovat huomattavasti uudempia tehtaita - maan uusimpia metsäteollisuusinvestointeja. Jossakin vaiheessa on pakko rakentaa uusiakin koneita. En usko, että Suomen metsävarat jätetään metsiin lahoamaan.

Yksi vaihtoehtohan on joku uusi tuote, kuten biopolttoaineet tai joku, mitä ei vielä ole edes keksitty.

Ehkä ei voida puhua varsinaisesta puupulasta. Tärkeämpiä ovat esimerkiksi ostohinnan ja myyntihinnan kohtaaminen eli haluaako myyjä myydä ja ostaja ostaa olemassaolevilla hinnoilla. Tuontipuu ei nykyisellään taida olla kovin kannattavaa liiketoimintaa - Kaskisiinkin puuta ja haketta on tuotu ulkomailta.

Myös henkilöstökulut ovat yksi merkittävä tekijä muiden joukossa kannattavuustarkastelussa. Työntekijöiden edustajan eli Paperiliiton kannattaisi ottaa hieman eri linja neuvotteluissa protesti-massaliike-ihmettelyn sijaan, jotta suurempi osa työpaikoista olisi ehkä mahdollista säilyttää.

Anonyymi kirjoitti...

Olin tuolla Kaskisissa töissä viime kesänä. Siellä todettiin jo silloin, että Uguguaysta olisi eukaa saatavilla vaikka millä mitalla. Kyseessä olisi ENCEn plantaaseilta ostettu Euca globulus, joka on tropiikin kasvi, eikä näin ollen ole optimaalinen kasvamaan Uruguayssa. Fray Bentos kun jalostaa grandista ja dunniita.

Globulusta tuotiin hakkeena ja pitkänä puuna Kaskisiin, mutta ongelmaksi muodostui logistiikkakustannukset. Vaikka puu ei maksanut juuri mitään Uruguayssa, sen rahtaaminen Suomeen ja edelleen selluna Keski-Eurooppaan ei ollut kannattavaa. Nyt kun sellunhinnat romahtivat kolmanneksella, en yhtään ihmettele, että Espoossa päätettiin tehtaan sulkemisesta.