Ennen vuoden 2012 syksyä Suomessa tapahtuu vielä ainakin kaksi tehdaskauppaa. Kauppojen kohteena on Goergia-Pacific-konserniin kuuluva Nokian paperitehdas ja UPM:n suljettu Myllykosken tehdas, eli entinen Myllykoski Paper.
Nokian tehtaan ostaja on ruotsalainen SCA ja on todennäköistä, että tehtaan toiminta jatkuu lähinnä kotimaan markkinoita varten. Toisaalta SCA:lla on Suomen rajan tuntumassa Svetogorskissa (ent. Enso) pehmopaperitehdas (entinen Enso-Gutzeit-yhtiön kantatehdas), joka voi olla Nokian tehtaan uhkana. Tehtaalla on yksi suurimmista pehmopaperikonelinjoista Venäjällä. Kone on juuri uusittu ja uusinnan yhteydessä sen kapasiteetti nostettiin 52 000 t/a. Lisäksi SCA:lla on vuonna 2010 avattu Sovetskin tehdas Tulan alueella. Tehtaan kapasiteetti on noin 30 000 t/a. Seuraavassa vaiheessa SCA suunnittelee hankkivansa tehtaalle suuren pehmopaperikoneen, jonka kapasiteetti olisi 60 000 t/a-luokkaa. Yksi vaihtoehto olisi keskittää Nokian tehdasalueelle SCA:n toimintoja muualta Suomesta ja viedä tehdasta integraattisuuntaan.
Myllykosken tehdasta tavoittelee edelleen muutama ostaja. UPM pyrkii myymään tehtaan kokonaisuutena. Mahdollinen ostaja on joku kartonkiin keskittynyt yhtiö. Jokohan Metsä Boardilla olisi rahaa investoida uuteen kapasiteettiin ja sulkea Takon vanhentunut tehdas Tampereen keskustasta? Tehdasrakennus on jo Tampereella myyty. Toisena vaihtoehtona on joku ulkomainen ostaja. Voisiko Billerud jatkaa laajentumistaan Myllykoskelta? Mahdollista, mutta epätodennäköistä, kuten kaikki muukin paperin- tai kartonginvalmistuksen jatkuminen Myllykoskella. Kuka muu kartonginvalmistaja voisi olla kiinnostunut Myllykoskesta? Venäjältä tuskin löytyy kiinnostusta sijoittaa epätrendikkääseen alaan, kun omassa maassakin on paljon kehitettävää kapasiteettiä ja uuden kapasiteetin rakentamismahdollisuuksia.
Esimerkiksi tässä on listaa, josta voi jatkaa arvailua.
2 kommenttia:
Myllykosken osalta on tietty muistettava, että UPM:llä on monista syistä suuri intressi saada jonkinlainen raskasta paperiprosessia pyörittävä toimiva alueelle. Eli he tarjonnevat tuntuvaa porkkanaa mahdolliselle toimijalle, ilman tätä neuvottelut tuskin olisivat jatkuneet näin pitkään.
Katsellaan, mutta epätodennäköiseltähän se tuntuu.
Kyl! Siis jos noilla pk4 ja pk6:sella aletaan kartonkia valmistaa nii se on jymyjuttu. Toisaalta ne ovat kartonkikoneeksi aika suuria ,että sinällään se ei ole mahdoton ajatus. Taitaa Suomessa olla muutamia kartonkikoneita,jotka ovat isompia kuin noi 2. Kun neuvottelut ovat jatkuneet niin tämä luo positiivisia asioita kartongin valmistamiselle.
Lähetä kommentti