keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Loppuuko puunjalostus Kajaanissa kokonaan vai palaako poro Kajaanin sahan katolle?

UPM tavoittelee kustannushyötyjä ja keskittyy saha- ja jatkojalosteliiketoiminnoissa toimimaan osana integraatteja, kuten esimerkiksi Pietarsaaressa. Yhtiö myy tai sulkee Kajaanin, Heinolan ja Aureskosken tuotantoyksiköt vuoden loppuun mennessä. Järjestely koskee 275 henkilöä. 

Näiden toiminepiteiden jälkeen UPM:n järjestelyt myös mekaanisen puunjalostuksen osalta kotimaassa alkavat olla valmiina. Vaneripuolella tarvittavat järjestelyt on tehty jo aiemmin. Mekaanisen puunjalostuksen puoli skaalautuu pääosan rahavirrasta tuovan paperi- ja sellupuolen mukana ja vaikutukset näkyvät yleensä pienellä viiveellä.

Kajaanissa UPM:n suurehko saha työllistää 83 henkilöä. Saha valmistaa kuusi- ja mäntysahatavaraa vuosituotantokapasiteetin ollessa noin 210 000 kuutiometriä. Saha on toiminut vuodesta 1907 saakka ja omistajina ovat olleet Kajaanin Puutavara osakeyhtiö/Kajaani Oy, Yhtyneet sahat ja viimeksi UPM Timber. Vaikka sahan sulkeminen on yksi vaihtoehto on toisena vaihtoehtona myös sahan myyminen. Todennäköisenä ostajana voisi olla joku pienehkö sahayhtiö, jolla on jo ennestään muutama saha.Yksi vastaava yritys on Anaika Wood, joka osti esimerkiksi Iisalmessa toimivan Soinlahden sahan (kapasiteetti 150 000 kuutiometriä vuodessa) Metsäliitolta muutama vuosi sitten. Toisaalta Anaikalla on kapasiteettiä jo omastakin takaa, eikä uutta kapasiteettiä välttämättä tarvita. Vastaavia toimijoita on useita.

Toinen vaihtoehto omistajaksi esimerkiksi Kajaanissa on uuden yhtiön perustaminen, jolloin omistajina olisi jokin uusi taho alalla tai paikallinen yrittäjäyhteenliittymä. Omistajana voisi olla esimerkiksi joku sijoitusyhtiö. Pelkkä sahausliiketoiminta ei tällä hetkellä ole kovin kannattavaa, mutta toimintaa kehittämällä, jalostusastetta nostamalla tai keskittymällä erikoistuotteisiin toiminnasta voisi saada kannattavaa. Kajaanissa onkin nyt pitkästä aikaa mahdollista ottaa käyttöön jälleen vanha liikemerkki - Kajaaniyhtiön vanha porotunnus.


Vastaavia toimia on odotettavissa myös Stora Ensolta. Stora Enso on sulkenut jo Tolkkisten sahan. On todennäköistä, että Stora Enso poistuu Varkaudesta kokonaan, joten myös Varkauden saha suljettaneen tässä yhteydessä.Veitsiluodon saha oli jo kerran myynnissä, mutta tällä hetkellä sahausta jatketaan normaalisti. Veitsiluodon tehtaat ovat suuri integraatti, joten sahan toimiminen osana integraattia tuntuisi järkevältä.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En usko, että Varkaus poistuu kokonaan, koska siellä tehdään markkina sellua ja siellä on hyvässä kunnossa oleva paperikone, joka on suhteellisen suuri.

Anonyymi kirjoitti...

Sitäpaitsi Kaikki Stora Enson kotimaan sellutehtaat ovat kapasiteetilta aika pieniä lukuunottamatta Kaukopään ja Uimaharjun sellutehdasta.

Anonyymi kirjoitti...

Kentietää, mutta se on varmaa jos siel paperi jauhais nii silloo se ainaski säilyis, mutta kun näin ei enää ole. Toisaalta ihmetyttää, kun Kajaanin saha on aika suuri kapasiteetiltaan.

Anonyymi kirjoitti...

Mistä ihmeestä olet saanut päähäsi, että jalostusastetta nostamalla voisi tehdä parempaa tulosta? Suomen sahatavarajalostemarkkina on ylitarjontatilanteessa, lisäksi hintataso on surkea, pääosin juuri UPM:n ansiosta. Nyt ei sitten tarvita muuta kuin joku ostaa UPM:ltä Aureskosken ja Kajaanin, saa kaupanpäälle vielä tukun rahaa (myynti negatiivisella kauppahinnalla on edullisempaa kuin lakkautus) ja vot: meillä on uusi toimija ilman pääomakuormaa ja hinnat voivat jatkaa laskuaan. (Tiedän, tämä on kärjistys)

LerzziHege kirjoitti...

Kajaanin tehtaalla aikoinaan oli hienoa, että poro-kuvioita oli jäänyt "vahingossa" muutamiin paikkoihin kun osasi katsoa, vaikka virallisesti ainoa oikea logo olikin tietenkin aarnikotka