Uutena ehdokkaana lakkautettavaksi konelinjaksi voisi nostaa Veitsiluodon ykköskoneen, joka on auttamattoman vanhentunut ja etenkin kapea (alle 5 m). Koneen kapasiteetti on noin 180 000 t/a. Osana pienempää kokonaisuutta kone olisi jo lopetettu, mutta neljän koneen ja sellutehtaan integraatin osana sille on vielä löytynyt töitä.
Myös Anjalan tehdas on pienenä yksikkönä edelleen vaarassa. Tehdas valmistaa kirjapapereita. Mikäli kirjapaperit eivät kannata, suljetaan todennäköisesti molemmat koneet, koska yhden koneen tehdas ei yksin ole kannattava. Anjalassa apuna kustannusten jakamisessa on kuitenkin vieressä oleva Inkeroisten kartonkikone, joka lienee kannattava ja kehitettävä yksikkö.
M-realin leikkaukset kotimaassa alkavat olla tehty. Ainoana kysymysmerkkinä lienee Äänekosken paperikone, jonka tuotteet menevät lähinnä Sappille ja eivät siten ole M-realin ydinbisnestä.Kone on myös bulkkituotteita valmistavaksi koneeksi kapea, eikä siihen ole tehty merkittäviä uusintoja. M-realin kohdalla eräänä ongelmana on myös konekannan ikä. Tämän perusteella M-real voisi olla myös seuraava uuteen koneeseen investoija, joskin aivan heti tämä ei liene toteutumassa. Voisiko uuden (kartonki-)koneen paikka olla Kaskisissa BCTMP-laitoksen vieressä? Korvattavana tehtaana olisi ahtaassa paikassa Tampereen keskustassa oleva Tako, jossa kehitysmahdollisuudet ovat olemattomat.
Takon kartonkikone KK3:n kuivatusosa. Alkuperäinen kone on vuodelta 1953 ja on uusin Takon kolmesta koneesta (yksi kone on pysäytetty vuonna 2007). |
UPM:n on myös huhuttu olevan kiinnostunut kuivauskapasiteettiin investoimisesta Kymin sellutehtaalle. Kuivauskoneeseen investointi lienee ajankohtaista, kunhan arkittamoinvestointi on saatu päätökseen paperitehtaan puolella. Mahdollinen kuivauskone sijoitettaneen kustannustehokkaasti entisen paperikone PK7:n halliin.
Stora Ensolla investointeja voinee odottaa pakkauspuolelle eli lähinnä Imatran tehtaalle. Myös Imatralla on tyhjää tuotantotilaa vapaana hienopaperikoneen lakkauttamisen myötä. Lakkautettu PK8 on myyty Intiaan. Voisiko vanhalle kartonkikone ykköselle rakentaa korvaajan PK8:n halliin, jolloin kartongintuotantoon ei tulisi katkoksia? Paperikone PK8:n tilalla oli vuosina 1960-1980 pilvikartonkia ja kraftlineria valmistanut kartonkikone 3.
Muista tehtaista Lohjalla oleva Mondin tehdas kaipaisi investointeja, mutta pienenä yksikkönä tehtaan kehittäminen ei pitkällä aikavälillä liene omistajan intresseissä.Ulkomailla UPM:llä ja Stora Ensolla intressit ovat lähinnä kehittyvillä markkinoilla eli pääosin Kiinassa ja Etelä-Amerikassa. Näillä markkinoilla helppo etenemistapa voisi jatkossakin olla yritysostot.
12 kommenttia:
hieno analyysi. Eiköhän nämä asiat tapahdu muutaman vuoden sisällä
lisää äskeiseen kommettiin etttä mieluitenhan noi ennustetut leikkaukset jäisivät tekemättä ,mutta sittempä se nähdään.
Imatralla PK8:n tilalle tulee joku nanosellulinja
Miksi UPM ei leikannut vieläkin rajummin Saksan kapasiteettia? Myllykosken oston myötä yhtiö joutuu ostamaan yhä enemmän sähköä Saksassa, jossa se on tunnetusti kallista, ja tulee kallistumaan kun Saksa luopuu ydinvoimasta. Koska paperimarkkinat ovat selvässä laskukierteessä, joka vain tulee kiihtymään sanomalehti- ja aikakauspaperien ostalta, UPM:n kannattaisi edelleen sulkea kapasiteettia myös Suomessa. UPM:n sellu- ja energiabisnekset loistavat, mutta paperinteon alamäki on syönyt näiden alojen voitot jo vuosia. Vuonna 2006 olisi kannattanut saneerata vieläkin rajummin. Tervasaaren ja Jokilaaksojen tehtaat saisi sulkea, ja jättää Suomeen pelkät integraatit: Rauma, Kymi, Kaukas ja Pietarsaari. Jos tarrat tarvitsevat taustapaperia, sen voisi valmistaa hyvin päämarkkinoilla Saksassa, tai rakentaa uusi paperikone Pietarsaaren yhteyteen.
Miksi UPM sulkisi tarrapaperikapasiteettiä Tervasaaresta tai Jämsänkoskelta? Vaatisi se tarran teko Saksassakin investointeja ja etkös juuri sanonut, että energia on Saksassa kallista? Yhtenä vaihtoehtona voisi jossakin vaiheessa olla Tervasaaren tarrapaperituotannon siirtäminen Jämsänkoskelle tai Kaipolaan. Kaipolan sulkeminen lopettaisi kierrätyskuidun käytön Suomessa lähes kokonaan ja kaikki sanomalehtipaperi täytyisi tuoda ulkomailta. Jämsänkoskelta löytyy lisäksi konsernin moderneinta paperikonekalustoa, joten tuskin tuota aivan heti kannattaa sulkea. Ei sulkeminen ole ratkaisu kaikkiin haasteisiin. Se on varmaa, että kotimaassa nähdään vielä lisää sulkemisisa, mutta seuraavana on vuorossa Stora Enso.
Aivan, UPM lienee taas vuoden päivät hiljaa, mutta jos talouskehitys jatkuu negatiivisena, niin on toki mahdollista että jotain paniikkinappia painetaan jo ensi vuonna toisella kvartaalilla.
Jokatapauksessa kuten todettu, seuraavana on vuorossa Stora - jonka uutisia olin kyllä jo odotellut. Eiköhän sieltä vielä tänä vuonna kuulu.
hosMiks UPM sulkis suomes kapasiteettia enää tän Myllykosken jälkeen. UPM:än jäjelle jäävät suomen tehtaat on kaikki trimmattu kilpailukykyisiksi laitoksiksi ja tietenkin parhaimmassa kunnossa ovat tehtaat joissa sellu tulee seinän toiselta puolelta. Jäljelle jäävät koneet ovat tehokkaita ja kilpailukykyisiä.
Blogin pitäjä ja kommentaattorit näyttävät pelkästään seuraavan metsäteollisuusyritysten Suomen tehtaiden sulkemisuutisia. Saman aikaisesti on tapahtunut sekä investointeja että uusia sulkemisaikeita Keski-Euroopassa. Metsäliitto -ryhmän Metsä Tissue on vihkinyt käyttöön uuden (=uusi tuotelinja paperikoneelle) koneen Saksassa leivinpapereita varten, ja M-real on etsimässä uusia omistajia Alizayn ja Zandersin tehtaille.
Päätöksiä näistä lienee tulossa nopeasti, ja aivan varmaan paljon varmemmin kuin spekuloinit Jokilaaksosta tai Varkaudesta... Lisäksi Suomessa Premium Board on käynnistänyt Stromsdalin konkurssipesältä ostamansa koneen kesän aikana, ja
normaalituotantoa heidän taivekartongissa on taas markkinoilla
Käsittelen blogissani myös muita kuin kotimaassa tapahtuvia tapahtumia, etenkin jos ne ne liittyvät kotimaisiin metsäyhtiöihin. Tutustumalla aiempiin kirjoituksiini huomaat varmasti, että olen huomioinut myös suurimman osan mainitsemistasi muista tapahtumista.
Hiljaista vielä ennen myrskyä, kohta alkaa paukkumaan aikakausilehti-osastolla! Mikä yhtiö tekee pelinavauksen on vielä epäselvää...
Tervasaarihan jauhaa täysillä. Eikä sitä mennä sulkemaan kasvavilla tarramarkkinoilla. UPM starttasi juuri uusitulla paperikoneella, jonka tuotanto kapasiteetti nousee 30 000t/a.
Mitenkäs tää homma nyt on kun silloin sanottiin, jossain vaiheessa, että ne tehtaat pärjäävät missä on sellutehdas vieressa. Pärjääkö varkaus edelleen.
Lähetä kommentti