Useassa Etelä-Suomessa (Imatra-Ikaalinen-linjan alapuolella) sijaitsevassa kemiallisen metsäteollisuuden tuotantolaitoksessa käytetään höyryvoimalaitosten polttoaineena maakaasua ainakin jossakin määrin. Mikäli Venäjä ryhtyy osana Ukraina-pakotteiden vastatoimia rajoittamaan maakaasun toimituksia Eurooppaan ja myös Suomeen, on usealla tehtaalla edessä selvitystyö vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttömahdollisuuksista ja kannattavuudesta.
Parhaimmassa asemassa ovat suuret tuotantolaitokset, joissa on turvetta, puuta tai muuta biopolttoainetta käyttävä höyryvoimalaitos tai tehtaaseen kuuluu sellutehdas, joka on lähes energiaomavarainen. Pelkän maakaasun varassa olevia tehtaita ei käytännössä ole. Heikoimmassa asemassa ovat ilman omaa tehokasta höyryvoimalaa toimivat pienet tehtaat eteläisessä Suomessa, kuten Sonocon Korkeakosken kartonkitehdas Kotkassa. Sonocon tehdaskin saa tarvitsemansa höyryn yhteistuotantolaitoksilta, joista toimitetaan prosessihöyryn ohella myös kaukolämpöä ja sähköä.
Suomen maakaasuverkosto on täysin erillään muusta Euroopan maakaasuverkostosta. Biokaasua ja osittain myös nestekaasua lukuunottamatta kaikki Suomessa käytettävä kaasu tulee Venäjältä.
3 kommenttia:
Korkeakosken tehtaalle prosessihöyry tulee kotkan energian hyötyvoimalaitokselta jossa poltetaan kotitalousjätettä
Sonoco-Alcore ostaa höyryn ja sähkön Kotkan Energian hyötyvoimalaitokselta, joka polttaa roskapusseja. Maakaasun käytöstä on luovuttu jo muistaakseni V 2009.
Korjattu tekstistä asiavirhe.
Lähetä kommentti