Stora Enso selvittää Varkauden hienopaperikoneen PK3 muuttamista aaltopahvin raaka-ainetta tuottavaksi kartonkikoneeksi, jonka kapasiteetti olisi toteutuessaan noin 350 000 t/a. Alustavan selvityksen perusteella hanke vaikuttaa kannattavalta. Varsinainen selvitys valmistuu alkuvuodesta 2014. Kone valmistaa tällä hetkellä päällystettyä ja päällystämätöntä hienopaperia 285 000 t/a. Koneen leveys on 7700 mm ja kone on otettu käyttöön vuonna 1961. Kone on uusittu useita kertoja - viimeksi vuonna 2007. Varkauden tehdasintegraattiin kuuluu paperikoneen ohella myös sellutehdas, jonka tuotanto käytetään kokonaan paperikoneella. Varkaudessa valmistettiin aiemmin yhdellä koneella hylsykartonkia kierrätyskuidusta. Tuotanto päättyi vuonna 2008. Vastaavia hankkeita on käynnissä muuallakin. UPM:ltä Stracelin tehtaan ostanut VPK:n ja Klingelen yhteenliittymä on muuttamassa Stracelin konetta aaltopahvin raaka-aineen tuotantoon.
9 kommenttia:
Upea juttu, toivotaan että toteutuu! Samassa myös Myllykosken selvitystyö jatkuu edelleen ja toivotaan erityisesti myös sen hankkeen etenemisestä, loisi uusia työpaikkoja.
Mielenkiintoisia suunnitelmia. PK3 ei ole ollenkaan ollut niitä huonoimmalla käyttökatteella pyöriviä hienopaperikoneita viime aikoina. Toisaalta PK3:n muuntaminen tähän käyttöön "auttaa" StoraEnson muiden saman bisnesalueen koneiden jatkoa.
Todella positiivinen uutinen vaikka onkin vasta alustava, antaa uskoa vielä lyhyttä aikajännettä pidemmälle tulevaisuuteen Varkauden tehtaiden osalta.
Hyvä uutinen. Mitä muita paperia valmistavia koneita olisi mahdollista muuttaa kartonkikoneeksi?
Mites blogin pitäjä, kun olet manaillut jo vuosia Varkauden tehtaiden sulkemisella.. ;)
Varkauden selluntuotanto on integroitu paperinvalmistukseen. Noin 100 miljoonan euron investointi tarkoittaa sellutehtaan osalta ´jatkoaikaa´. Kuitenkin tehdas on melko vanha ja esimerkiksi soodakattilan osalta taitaa tulla ikämiessarja mittariin kohtapuolin.
Kai ne muut mahdolliset myllyt ovat niitä tasoviiralla varustettuja myllyjä. Mutta halpaa tuo ei ole missään kohtaa, kuivatuskapasiteetin ja massapuolen muutokset tekevät näistä kuitenkin ~100 miljoonan euron hankkeita. Toki säästöt ovat myös kovat verrattuna uuteen laitokseen, kun toimivaa infraa on jo valmiina.
Oulun PK6 olisi konstruktioltaan lähellä kartonkikonetta (siis laineri/fluting), myös päällystetyt lainerit mukaan lukien.
Vaatisi investointia sellutehtaaseen, hyvä puoli olisi eucan tuontitarpeen väheneminen. Hienopaperin tuotantoon tarvittavat lisäromut, mm. PPK, Superkalanterit sekä nykyiset leikkurit voitaisiin myydä.
Tiedoksenne, että sellutehtaan soodakattila on modernisoitu vuonna 2012 varsin perusteellisesti...
Toivottavasti olen ollut väärässä Varkauden jatkomahdollisuuksista. Kartonkikoneen saaminen pienen sellutehtaan jatkoksi lienee ainut tehtaan jatkon kannalta tärkeä vaihtoehto.
Lähetä kommentti