Stora Enso kertonee lähiaikoina kapasiteetin vähennyksistä. Suomesta listalla ovat kestosuosikkina oleva Varkauden paperitehdas, Veitsiluodon paperikone 1 sekä Anjalan paperitehdas.
Varkaudessa sulkemisen puolesta puhuu tehtaan sijainti sisämaassa, pieni koko (yksi paperikone) sekä vanhentunut sellutehdas, jota voidaan verrata vuonna 2008 suljettuun UPM:n Tervasaaren sellutehtaaseen. Toisaalta hienopaperikone on uusittu äskettäin ja massana on selluloosa, jonka valmistaminen on energiataloudellista.Veitsiluodossa vanha ykköskone on kapea ja on pärjännyt lähinnä integraatin osana. Koneeseen ei ole investoitu vuosiin.
Anjalassa konekanta on myös vanhaa, koneet ja tehdas ovat pieniä, eikä sijaintikaan ole paras mahdollinen. Massanvalmistus (kuumahierre) kuluttaa paljon energiaa. PK2:n valmistama kirjapaperi ei ole tuotteista ja Anjalan koneella tehtynä kaikkein kannattavimmasta päästä, joten PK2:n uusinta (29 milj. eur) ei ole tuottanut odotetusti. Stora Enson fokus on tuotannon kasvattaminen kehittyillä markkinoilla, eikä vanhan kapasiteetin tekohengitys taantuvilla markkinoilla sovi strategiaan.
Jos näistä varmat pitäisi veikata, niin Veitsiluodon ykköskone ja Varkaus ovat tasavahvoja ehdokkaita, mutta myöskään Anjalan päätyminen listalle ei olisi ihme. Ei olisi mitenkään mahdotonta, jos useampi linja suljettaisiin kerralla. Suomen lisäksi sulkemisia voi tulla myös Ruotsissa.Yksi vaihtoehto on Kvarnsvedenin PM8, joka on vanha, kapea ja hidas kone.
17 kommenttia:
Yhdyn kirjoittajan mielipiteeseen täysin. Varkauden tehtaan lopettaminen ja esim. paperikoneen, kuorimon ja sellutehtaan myymisellä saataisiin hyvin rahoitettua Kiinan investointia. Paperikone on hyvässä kunnossa, joten sille varmasti löytyy ostaja. Löytyihän Varkauden PK2 ja PK4:kin ostajat. Onhan Varkauden tehdasalueella Nesteen ja Stora Enson biokoelaitos, mutta tämähän on vain koelaitos. Ei siis tule pelastamaan kokonaista tehdasta lopettamiselta.
t.automaatiomies
Varkauden tehtaat tekee erittäin hyvää tulosta ajat huomioon ottaen, tilauskanta on hyvä, mittavat energiatalouden kehittämistoimenpiteet vievät tehtaat ensi vuonna parhaaseen A-luokkaan Energiakustannusten osalta. Henkilöstömäärä on optimoitu erittäin pieneksi, vanhat jäärät alkaa olemaan jo eläkkeellä, tapahtuu aitoa muutosta ja kehitystä.
Toivotaan vain, että ne isot päättäjät tällä kertaa muistaisivat tarkistaa faktat ennenkuin tekevät Varkauden tehtaita koskevia päätöksiä.
En usko että, kaikki vähennykset tapahtuu Suomessa. Varkaus voi kyllä pysyä pystyssä kun paperikone on uusittu ja iso kone vielä ja sellun tuotanto on kannattavaa vaikka onkin pieni sellutehdas. PK1 saattaa mennä kiinni. Anjalan tehtaala ollaan muutettu tuotanto suuntaakin kerran ja varmaan siksi että, se pysyy tulevaisuudessakin pystyssä 8,5m leveällä koneella on mielestäni kannattavampaa tehdä paperia kuin joillain keski-Euroopan pienillä koneilla. Enso varmaan haluaa säilyttää viimeisen Suomessa sijaitsevan sanomalehtikoneensa. Tuote on vielä erikoissanomalehtipaperia.
Kiinnostaisi tietää minkä tehtaan kone on tossa uudessa blogi kuvassa.
Ois hyvä jos Suomesta ei lähtis enää yhtään kokonaista tehdasta.
Uudessa etusivun kuvassa on eräs kartonkikone Aasiassa - ei kuitenkaan Kiinassa.
Mistä tiedät, että Varkauden tehdas tekee hyvää tulosta?
En usko, että Suomeen tuotantoon jäävät koneet PIDEMMÄN päälle ovat niitä "isoimpia" vaan niitä joustavimpia tai erikoistuneimpia jotka käyttävät suomalaista ja lähialueiden metsää raaka-aineena.
Sellun tms. rahtaaminen toiselta puolen maapalloa tänne ei voi olla mikään lopullinen ratkaisu vaikka miten tuntuisi tällä hetkellä edulliselta.
Maailma muuttunee myös vielä enemmän siihen suuntaan, että muutkin asiat kuin viivan alle jäävät eurot alkavat oikeasti näytellä osaa globaalisti menestyvien yritysten päätöksissä.
Mitä Varkauden kohtalolla spekulointiin tulee, niin kannattaa huomioida että ongelmat eivät ole tällä hetkellä WFU segmentissä (eli päällystämättömässä hienopaperissa) niin suuret kuin painopapereissa yleisesti. Kyllä ne suurimmat paineet ovat nimenomaan painopaperipuolella - ja kapasiteettia voi täten olla uhattuna etenkin Suomesta sekä myös Ruotsista.
UPM meinaa siirtää 300 000t/a paperin tuotantokapasiteettia pois Suomesta. Tästä olisi kiva tietää lisää ja mitä linjoja se mahdollisesti koskisi, jos tämä rikkidirektiivi tulee voimaan.
Joo, otapa "superkalanteri" tämä tarkasteluun pikimmiten, kiitos.
Otapa "Superkalanteri" tämä pikimmiten asiantuntevaan käsittelyyn, kiitos.
"UPM meinaa siirtää 300 000t/a paperin tuotantokapasiteettia pois Suomesta. Tästä olisi kiva tietää lisää ja mitä linjoja se mahdollisesti koskisi, jos tämä rikkidirektiivi tulee voimaan."
Vahvana huhuna tiedän kertoa että Lappeenrannassa olisi ainakin PPK2 liipaisimella. Tällä ei kuitenkaan välttämättä ole vaikutusta tuotantokapasiteettiin, olisihan siellä edelleen 2 paperikonetta ja 2 päällystyskonetta, joista toinen vielä yksi Suomen moderneimpia.
Saa nähdä mikä on Jämsän kohtalo, Kaipolan kapein kone on oma veikkaus.
"UPM meinaa siirtää 300 000t/a paperin tuotantokapasiteettia pois Suomesta. Tästä olisi kiva tietää lisää ja mitä linjoja se mahdollisesti koskisi, jos tämä rikkidirektiivi tulee voimaan."
Yleisesti ottaen etenkin painopaperilajeja. Jos rationalisointitoimiin jouduttaisiin, niin etenkin sellaiset konelinjat olisivat vaaravyöhykkeessä, joihin pitäisi alkaa (lähitulevaisuudessa) iskeä rahaa kiinni investointien muodossa.
Sanottakoon niin, että Kymi, Kaukas ja Tervasaari lienevät ehkä eniten turvassa.
Kaipolassa on koneita uusittu 2000- luvulla joten se ei välttämättä ole huonossa asemassa. Ei pidä kuitenkaan väheksyä Kymin ja Kaukaan tehtaita sillä ne toimivat suurena integraattina.
Raumakin on kyllä turvassa 4 konetta ja tuotantokapasiteetti 1 300 000 t/a. Todella suuri laitos, joten eise ainakaan kokonaan kaadu. Huonona puolena sanoisin, että pari konetta alkavat olla vanhenemaan päin.
SE tulosjulkistus ensi TI
Lähetä kommentti