Myllykoski-konserniin kuuluva Myllykoski Paper pysäyttää päällystämätöntä SC-aikakauslehtipaperia valmistavan paperikoneen PK6 marraskuun lopussa loppuvuoden ajaksi. Kone pysäytetään SC-paperin huonon kysynnän vuoksi, jotta varastot eivät täyty. Koneen kapasiteetti on noin 145 000 t/a.
SC-paperikoneeksi kyseinen paperikone on pienehkö - esimerkiksi Kajaanissa suljetun PK2-koneen kapasiteetti oli noin 170 000 t/a ja eräs maailman suurimmista SC-paperikoneista, Stora Enson Kvarsvedenin PM12 tuottaa SC-paperia yli 400 000 t/a. Onkin erittäin todennäköistä, että koneen pysäyttäminen jää lopulliseksi. Yhden koneen pysäyttäminen laskee myös muiden koneiden kannattavuutta, koska koko tehdaskompleksin yhteiset kustannukset jakautuvat jatkossa vain kahdelle toimintaan jäävälle konelinjalle. Myllykoski Paperin koneita on uusittu viimeksi laajemmin 2000-luvun alkupuolella.
Pysäytettävällä koneella työskentelee suoraan noin 80 henkilöä. Tehtaalle jää tuotantoon yksi SC-paperin tuotantolinja (PK7, 220 000 t/a) sekä yksi MWC-paperin tuotantolinja (PK4, 230 000 t/a).
Edellinen kone tehtaalla on suljettu vuonna 2002, jolloin SC-paperia valmistanut PK5 (n. 70 000 t/a) pysäytettiin ensin toistaiseksi ja sittemmin lopullisesti. Alunperin 30-luvulla valmistettu kone on edelleen paikallaan odottamassa romutusta tai myyntiä. Muiden koneiden alkuperäiset valmistusvuodet ovat: 1984 (PK4), 1961 (PK6), 1971 (PK7). PK4 on rakennettu 1930-luvulla valmistuneeseen rakennukseen vanhan PK4:n paikalle.
2 kommenttia:
Aika kämänen kone, valitettavasti. Toivotaan kuitenkin, ettei pysähtyisi viimeistä kertaa.
Täytetäänkö tällä kiristyvät ympäristölupaehdot ilman investointeja? Jos Myllykoski yrittää pysyä hengissä, niin tämä on viimeinen ja ainoa mahdollisuus yrittää. Tässä pystyy mahdollisesti säästämään valkaisu ja hioke kustannuksissa. Koko kompleksin kustannukset tuotettua paperitonnia kohti todennäköisesti laskevat, koska kunnossapito ja energiantuotanto on jo ulkoistettu aiemmin, ja nyt vaan toimihenkilö sekä työntekijä määrä lasketaan vastaamaan tuotettuja tonneja, sekä laitekannassa saadaan vanhempaa ja kunnossapidolta enemmän rahaa vaativaa osaa vähennettyä. Valitettavaa ja surullista, mutta jos yritetään säästää edes 400 työpaikkaa verrattuna, että KAIKKI LÄHTEE, niin kannatan.
Lähetä kommentti