UPM-Kymmene ostaa Metsä-Botnian Uruguayn toiminnot eli Fray Bentosin sellutehtaan ja eukalyptus-viljelmät. UPM ei ole profiloitunut selluyhtiönä, vaikka se merkittävä sellunvalmistaja onkin. UPM on pääasiassa tuottanut sellua lähinnä omille tehtailleen. Useat UPM:n sellutehtaat sijaitsevat integraatteina paperitehtaiden yhteydessä.
Etelä-Amerikan markkinat kasvavat voimakkaasti ja raaka-ainetta on hyvin saatavilla. Lisäksi Fray Bentosin tehdas sijaitsee logistisesti hyvällä paikalla ja tontilla on tilaa uusille investoinneille. Onkin erittäin todennäköistä, että sellutehdas saa kaverikseen paperikoneen tai kaksi. Fray Bentos voisi toimia UPM:n latinalaisen Amerikan tuotanto- ja teknologiakeskuksena vähän samaan tapaan kuin Changshu Kiinassa. Tuotteena tulee olemaan todennäköisesti UPM:n strategiaan sopiva hienopaperi ja lisäksi ehkä joku täysin uusi tuote.
Metsä-Botnia palaa jälleen lähes pelkästään kotimaiseksi toimijaksi ja siitä tulee Metsäliiton tytäryhtiö, jonka tulos sisällytetään jatkossa kokonaan Metsäliiton lukuihin. Botnialle jää Suomeen 4 sellutehdasta ja saha Venäjälle. Botnian laajentuminen kasvavilla ja kehittyvillä markkinoilla on jatkossa todennäköistä. Yhtiöllä on käytössään huippuluokan selluosaamista, jota kannattaa käyttää myös Suomen rajojen ulkopuolella. Hyvin suurella todennäköisyydellä Botnian seuraava suunta sellunkeitossa on Venäjä. Ensin on kuitenkin kevennettävä Metsäliiton velkataakkaa - paljon.
4 kommenttia:
Minä epäilen tuota paperitehdasta. Luulen että FRB tulee toimimaan jatkossakin pelkkänä sellutehtaana, joka tosin voi saada vierelleen toisen sellulinjan UPM:n toimesta, tämä kylläkin pitkällä tähtäimellä. Tehdas syöttää sellua Changshuun Kiinaan, sillä Kiinassa UPM:llä ei toistaiseksi ole ollut puunhankintaa. FRB syötti myös sellua Eurooppaan metsäliittolaisille, mutta uskon UPM:n ohjaavan tämän sellun jollekkin Keski-Euroopan tehtaalleen. Edelleen tulee huomioida, että UPM:llä on käytössä vain 4 sellutehdasta maissa jotka ovat olleet perinteisiä ensikuiduntuottajia. FRB, Kymi, Kaukas ja Pietarsaari.
Minä taas veikkailen että M-real jonain päivänä rakentaa kartonki koneen tai pari Kaskisiin BCTMP-tehtaan jatkoksi.
Onko Nordland käyttäny tähän mennessä Fray Bentosin sellua vai onko lyhytkuitu toimitettu Kaukaalta ja Pietarsaaresta? Vai onko kenties ollut osittain ostosellun varassa..
Paperitehdas Fray Bentosiin voisi kuulostaa järkevältä. Tosin, riittääkö silloin enää 1 milj. tonnin sellulinja ja toisaalta, tuskin umppi lähtee hienopaperia pelkästä lyhytkuidusta tekemään (vielä?)
Minä taas veikkailen että M-real jonain päivänä rakentaa kartonki koneen tai pari Kaskisiin BCTMP-tehtaan jatkoksi. --->
Tuo voi olla hyvinkin potentiaalinen vaihtoehto. M-Real muutaman vuoden ensin vähentää omistuksiaan, että saa tervehdytettyä firmansa. Sen jälkeen katsotaan tilannetta uudelleen. Mikään ei kuitenkaan estä, että M-real joutuisi myymään koko BCTMP-tuotannon jollekkin toiselle yhtiölle rahapulassaan. Yhden BCTMP:n arvo oli noin 300 miljoonaa euroa. Ilman näitä BCTMP-investointeja Joutsenoon ja Kaskisiin, yhtiöllä ei olisi juuri yhtään velkaa.
Lähetä kommentti