keskiviikko 29. elokuuta 2012

Helsingin pörssiin uusi paperiyhtiö: Munksjö Oyj

Ruotsalainen Munksjö ja Ahlstromin Label and Processing liiketoiminta-alue yhdistyvät uudeksi yhtiöksi, jonka nimeksi tulee Munksjö. Yritys listataan Helsingin pörssiin, mutta sen pääkonttori ja kotipaikka tulevat olemaan Tukholmassa. Yritys on yksi johtavista toimijoista alallaan.

Ahlstromin label and processing -liiketoiminnan liikevaihto oli 681 miljoonaa vuonna 2011 ja se työllisti noin 1500 henkilöä. Ahlstromin label and processing-liiketoiminnalla on kuusi tehdasta Euroopassa ja Etelä-Amerikassa. Yhtiöllä ei ole tuotantoa Suomessa.

Munksjön liikevaihto vuonna 2011 oli 645 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää noin 1 800 työntekijää, ja sillä on kymmenen tehdasta Euroopassa (joista kolme Ruotsissa) ja Aasiassa.

Munksjö AB:n toimitusjohtajasta Jan Åströmistä tulee uuden yhtiön toimitusjohtaja. 

torstai 2. elokuuta 2012

Norske Skog myy Parencon tehtaan

Norske Skog myy Renkumissa Hollannissa sijaitsevan Parencon sanomalehtipaperitehtaan H2 Equity Partners-pääomasijoittajalle. Myös Reparco-keräyspaperiliiketoiminta kuuluu kauppaan. Parencon paperitehtaalla on kaksi paperikonetta, joista toinen on ollut suljettuna vuodesta 2009 saakka. Käytössä oleva paperikone (leveys 8560 mm) valmistaa sanomalehtipaperia ja sen kapasiteetti on noin 260 000 tonnia vuodessa. Uuden omistajan tarkoituksena on käynnistää myös suljettuna ollut kone (leveys 8520 mm), jonka kapasiteetti on noin 200 000 t sanomalehtipaperia vuodessa. Euroopassa on ylikapasiteettia sanomalehtipaperissa: Uuden koneen käynnistäminen ei tilannetta paranna, jos tuote pysyy samana, mitä koneella ajettiin aiemmin.