maanantai 30. huhtikuuta 2012

TV-vinkki: Myllykoski - viimeinen rulla -dokumentti

MTV3-kanava esittää vappupäivänä 1.5.2012 klo 16.50 Myllykoski – viimeinen rulla-dokumentin Uusinta 4.5. klo 14.00.

Katso: http://www.mtv3.fi/myllykoski/

torstai 26. huhtikuuta 2012

Seuraavat tehdaskaupat

Ennen vuoden 2012 syksyä Suomessa tapahtuu vielä ainakin kaksi tehdaskauppaa. Kauppojen kohteena on Goergia-Pacific-konserniin kuuluva Nokian paperitehdas ja UPM:n suljettu Myllykosken tehdas, eli entinen Myllykoski Paper.

Nokian tehtaan ostaja on ruotsalainen SCA ja on todennäköistä, että tehtaan toiminta jatkuu lähinnä kotimaan markkinoita varten. Toisaalta SCA:lla on Suomen rajan tuntumassa Svetogorskissa (ent. Enso) pehmopaperitehdas (entinen Enso-Gutzeit-yhtiön kantatehdas), joka voi olla Nokian tehtaan uhkana. Tehtaalla on yksi suurimmista pehmopaperikonelinjoista Venäjällä. Kone on juuri uusittu ja uusinnan yhteydessä sen kapasiteetti nostettiin 52 000 t/a. Lisäksi SCA:lla on vuonna 2010 avattu Sovetskin tehdas Tulan alueella. Tehtaan kapasiteetti on noin 30 000 t/a. Seuraavassa vaiheessa SCA suunnittelee hankkivansa tehtaalle suuren pehmopaperikoneen, jonka kapasiteetti olisi 60 000 t/a-luokkaa. Yksi vaihtoehto olisi keskittää Nokian tehdasalueelle SCA:n toimintoja muualta Suomesta ja viedä tehdasta integraattisuuntaan.

Myllykosken tehdasta tavoittelee edelleen muutama ostaja. UPM pyrkii myymään tehtaan kokonaisuutena. Mahdollinen ostaja on joku kartonkiin keskittynyt yhtiö. Jokohan Metsä Boardilla olisi rahaa investoida uuteen kapasiteettiin ja sulkea Takon vanhentunut tehdas Tampereen keskustasta? Tehdasrakennus on jo Tampereella myyty. Toisena vaihtoehtona on joku ulkomainen ostaja. Voisiko Billerud jatkaa laajentumistaan Myllykoskelta? Mahdollista, mutta epätodennäköistä, kuten kaikki muukin paperin- tai kartonginvalmistuksen jatkuminen Myllykoskella. Kuka muu kartonginvalmistaja voisi olla kiinnostunut Myllykoskesta? Venäjältä tuskin löytyy kiinnostusta sijoittaa epätrendikkääseen alaan, kun omassa maassakin on paljon kehitettävää kapasiteettiä ja uuden kapasiteetin rakentamismahdollisuuksia.

Esimerkiksi tässä on listaa, josta voi jatkaa arvailua.



keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Ehdota aihetta

Paperikone-blogi pyytää lukijoitaan ehdottamaan aihetta uudelle blogitekstille.Ehdotukset tämän kirjoituksen kommenttiosioon.

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Loppuuko puunjalostus Kajaanissa kokonaan vai palaako poro Kajaanin sahan katolle?

UPM tavoittelee kustannushyötyjä ja keskittyy saha- ja jatkojalosteliiketoiminnoissa toimimaan osana integraatteja, kuten esimerkiksi Pietarsaaressa. Yhtiö myy tai sulkee Kajaanin, Heinolan ja Aureskosken tuotantoyksiköt vuoden loppuun mennessä. Järjestely koskee 275 henkilöä. 

Näiden toiminepiteiden jälkeen UPM:n järjestelyt myös mekaanisen puunjalostuksen osalta kotimaassa alkavat olla valmiina. Vaneripuolella tarvittavat järjestelyt on tehty jo aiemmin. Mekaanisen puunjalostuksen puoli skaalautuu pääosan rahavirrasta tuovan paperi- ja sellupuolen mukana ja vaikutukset näkyvät yleensä pienellä viiveellä.

Kajaanissa UPM:n suurehko saha työllistää 83 henkilöä. Saha valmistaa kuusi- ja mäntysahatavaraa vuosituotantokapasiteetin ollessa noin 210 000 kuutiometriä. Saha on toiminut vuodesta 1907 saakka ja omistajina ovat olleet Kajaanin Puutavara osakeyhtiö/Kajaani Oy, Yhtyneet sahat ja viimeksi UPM Timber. Vaikka sahan sulkeminen on yksi vaihtoehto on toisena vaihtoehtona myös sahan myyminen. Todennäköisenä ostajana voisi olla joku pienehkö sahayhtiö, jolla on jo ennestään muutama saha.Yksi vastaava yritys on Anaika Wood, joka osti esimerkiksi Iisalmessa toimivan Soinlahden sahan (kapasiteetti 150 000 kuutiometriä vuodessa) Metsäliitolta muutama vuosi sitten. Toisaalta Anaikalla on kapasiteettiä jo omastakin takaa, eikä uutta kapasiteettiä välttämättä tarvita. Vastaavia toimijoita on useita.

Toinen vaihtoehto omistajaksi esimerkiksi Kajaanissa on uuden yhtiön perustaminen, jolloin omistajina olisi jokin uusi taho alalla tai paikallinen yrittäjäyhteenliittymä. Omistajana voisi olla esimerkiksi joku sijoitusyhtiö. Pelkkä sahausliiketoiminta ei tällä hetkellä ole kovin kannattavaa, mutta toimintaa kehittämällä, jalostusastetta nostamalla tai keskittymällä erikoistuotteisiin toiminnasta voisi saada kannattavaa. Kajaanissa onkin nyt pitkästä aikaa mahdollista ottaa käyttöön jälleen vanha liikemerkki - Kajaaniyhtiön vanha porotunnus.


Vastaavia toimia on odotettavissa myös Stora Ensolta. Stora Enso on sulkenut jo Tolkkisten sahan. On todennäköistä, että Stora Enso poistuu Varkaudesta kokonaan, joten myös Varkauden saha suljettaneen tässä yhteydessä.Veitsiluodon saha oli jo kerran myynnissä, mutta tällä hetkellä sahausta jatketaan normaalisti. Veitsiluodon tehtaat ovat suuri integraatti, joten sahan toimiminen osana integraattia tuntuisi järkevältä.