torstai 18. kesäkuuta 2009

¡Bienvenidos a Juankoski!

Juankosken kartonkitehdas eli Stromsdal siirtyy aiesopimuksella espanjalaisomistukseen. Ostajana on Castor Plus-yhtiö, joka on aikaisemmin keskittynyt kartongin markkinointiin pääosin Kuubassa ja Espanjassa. Stromsdalin valmistamaa kartonkia on käytetty mm. sikarirasioiden raaka-aineena Kuubassa. Mielenkiintoista on, miten pelkkänä markkinointiyrityksenä aikaisemmin toiminut yritys pystyy toimimaan myös kartongin valmistajana. Myöskään yrityksen internetsivuja ei ainakaan pikaisella etsimisellä löytynyt.

Castor Plus laajenee myös paperinvalmistajana. Yritys on alkukesän aikana sopinut Kuuban valtion kanssa Sancti Spírituksen provinssissa Keski-Kuubassa sijaitsevan paperitehtaan ostamisesta ja siihen tehtävistä yli 7 miljoonan euron investoinneista. Vuonna 1979 rakennetun, ranskalaista teknologiaa käyttävän tehtaan on tarkoitus tuottaa investointiohjelman jälkeen yli 40 000 tonnia sanomalehti- ja painopapereita vuodessa Kuuban markkinoille.

Haasteita uudella omistajalla riittää myös Juankoskella. Tehtaan hyvin alkanut investointiohjelma jäi kesken, kun Stromsdal hakeutui konkurssiin. Kartonkikonetta on uusittava vielä paljon, mutta Juankosken tehtaan heikkoa kohtaa - koneen leveyttä - ei niin vain pystytä muuttamaan. Toisaalta pienelläkin koneella pystyy valmistamaan erikoiskartonkeja, mutta jossakin koneen koossakin menee raja.

Tuotteet Stromsdalilla olivat pääosin kunnossa. Toivottavasti myös teknisesti lupaavasta Tecta barrierkartongista tulee lopulta kannattava tuote. Toivottavasti uusi omistaja on vakavarainen, sitoutunut ja tietää, mihin ryhtyy Juankoskelle tullessaan.

tiistai 16. kesäkuuta 2009

Norske Skog vähentää sanomalehtipaperikapasiteettia

Norske Skog sulkee kapasiteetiltaan 225 000 tonnin sanomalehtipaperikoneen Parencon tehtaalta Hollannista. Henkilöstövaikutukset koneen sulkemisesta ovat noin 170-200 henkilöä. Yhteensä Norske Skog vähentää noin 600 työpaikkaa eri yksiköistään. Kone on tuotteiltaan ja kapasiteetiltaan samaa luokkaa talvella 2008 suljetun Kajaanin paperikone PK4:n kanssa.

Huomattava osa Norske Skogin kapasiteetista on sanomalehtipaperikapasiteettia. Sanomalehtipaperin kysyntä on ollut laskusuunnassa jo pidempään ja taantuma on jyrkentänyt laskua entisestään. Mielenkiintoista tämän koneen sulkemisessa on koneen sijainti lähellä päämarkkina-aluetta eli Keski-Euroopan suuria lehti- ja painotaloja. Tehtaalle jää koneen pysäyttämisen jälkeen toimintaan vielä yksi sanomalehtipaperikone. Parencon tehdas on kuulunut Norske Skog-konserniin vuodesta 2001 saakka ja se työllistää 428 henkilöä.

Follumin paperitehtaalla vähennetään henkilöstöä 420:sta 340:een. Aikaisemmin erikoissanomalehtipaperia valmistanut Follumin paperikone 1 keskittyy jatkossa kirjapaperin tuotantoon. Koneen kapasiteetti on noin 145 000 t/a. Samassa yhteydessä Skognin tehtaan 160 000 t/a paperikone 1 muutetaan sanomalehtipaperikoneesta erikoissanomalehtipaperin tuotantoon.

Norske Skog on sulkenut ja myynyt tehtaita ahkerasti. Suljettu on esimerkiksi Stetin sanomalehtipaperitehdas Tsekissä. Tehtaan koneet ja rakennukset myytiin Mondille, joka muuttaa tilat kartonki- ja pakkausteollisuuden käyttöön. Lisäksi Norske Skog on myynyt Etelä-Korean liiketoiminnot, jotka käsittivät Jeonjun and Cheongwonin sanomalehtipaperitehtaat. Lisäksi yritys luopui toistaiseksi hankkeesta siirtää vuonna 2006 lakkautetulta Unionin tehtaalta (260 000 t/a) paperikone Pisan tehtaalle Brasiliaan. Uudessa Seelanissa sijaitsevasta tehtaasta suljettiin yksi kone vuonna 2006.